Er zijn vijf redenen om naar Ahmet Polat (Fijnaart, 1978) te luisteren.

  1. Hij is opgegroeid in een Brabants dorp, als zoon van een Turkse vader en een Nederlandse moeder. Hij heeft dus aan den lijve ondervonden hoe het is om in Nederland te moeten leren omgaan met verschillende culturele achtergronden.
  2. Hij laat in indrukwekkende series een heel andere kant van Turkije zien. portretteert de onzichtbare Afrikaans-Turkse gemeenschap. En in Kemal’s dream geeft hij een verrassend gezicht aan zijn eigen generatie: zeer vitaal en geëmancipeerd.
  3. Hij treedt in de voetsporen van iconische modefotografen (als die net als Polat zelf een documentaireachtergrond hebben. Zo heeft hij jaren voor Vogue en Harper’s Bazaar gewerkt.
  4. Hij maakt voor ontroerende en hoopvolle beelden van het Nederlandse straatleven. Om vooral niet te vergeten hoe goed het hier is.
  5. Hij heeft een indrukwekkende, meanderende weg afgelegd om zichzelf te ontrafelen en zich ‘los te maken uit de put van onwetendheid,’ zoals hij dat noemt.

Kijk! Mijn straat

Vimeo

Geïnterviewden: Berry van Dijk (Fredericklaan, Eindhoven); Alfredo (Lange Nieuwstraat, Utrecht); Liesbeth Rijnja (Lange Nieuwstraat, Utrecht); Nisrine Mbarki (Haarlemmerstraat, Amsterdam); Lenny Vulperhorst (Emmaweg, Noordwijk); Brigitte Schmitt (Voorstraat Noord, Dordrecht); Esenali Kiris (Gaslaan, Den Haag); Femke Vermeeren (Boulevard, Roosendaal).

Regie, interviews, camera, fotografie: Ahmet Polat

Film edit: Govert Janse en Patrick Pijlman

Postproductie: Storm

Geluidsbewerking: Soundcircus

Eerste assistent, geluid opname: Annejet Brandsma

Productie: Florence Vollebregt

Uit het portfolio van Ahmet Polat

Carnaval in Roosendaal, onderdeel van het project ‘Kijk! Mijn straat’ (2015). Foto: Ahmet Polat
Foto uit een modeserie voor het tijdschrift Vogue (2011). Foto: Ahmet Polat
Foto uit een modeserie voor het tijdschrift Vogue (2011). Foto: Ahmet Polat
‘Smoking Girls, Izmir, Turkey’ uit het fotoboek ‘Kemal’s Dream’ (2008). Foto: Ahmet Polat
Uit het project ‘Dark Moon’ (2009). Foto’s: Ahmet Polat
Gemaakt direct na een aardbeving, Turkije (1999). Foto: Ahmet Polat