Het is het van economen: Getallen & Geld. Bedwelmend voor insiders, onbegrijpelijk voor outsiders. Jij blijft misschien liever geheelonthouder: economie en statistiek zijn te saai of te ingewikkeld om je aan te wagen. Maar, of je nou wil of niet, centen en cijfers geven onze wereld vorm. Je kunt er dus maar beter iets van afweten. Daarom organiseren we op het Festival der Vooruitgang: een zelfverdedigingscursus!

Financiële krav maga met mij

Deugt economisch onderzoek? Wat is er mis met de economen van tegenwoordig? En hoe kan het beter? Die vragen ga ik beantwoorden in een mini-cursus financiële Na afloop voel je je hopelijk niet meer onveilig als je in de donkere steegjes van het publieke debat een econoom tegen het lijf loopt.

Marktkungfu met Koen Haegens

Het is een van de meest gebruikte metaforen in de wereld van getallen en geld: de markt. Alles valt onder het kopje ‘markt’: of je nou paprika’s verkoopt of

Daarom nodig ik nodig Koen Haegens, redacteur voor De Groene Amsterdammer en schrijver van het boek over uit om ons meer te leren over wat de markt is (en of ze überhaupt bestaat).

Statistisch boksen met Sanne Blauw

Ranglijstjes, percentages, aantallen: je wordt er constant mee om de oren geslagen door onderzoekers, journalisten en politici. Maar wat zeggen al die getallen nou echt over de wereld? En hoe kun je ervoor zorgen dat die cijfers je niet belazeren? Sanne Blauw - - gaat het statistische schouwspel voor jullie fileren in een lesje statistisch boksen.

De economie van de toekomst, met Hella Hueck

Het economisch debat wordt gedomineerd door grafieken, cijfers en pleidooien voor meer economische groei. Maar die benadering staat ook onder druk: de kritiek op het ‘rendementsdenken’ klinkt steeds luider. Het wordt dan ook tijd om fundamentele vragen te stellen: Wat is welvaart? Hoe meten we dat?

In deze talkshow gaan Hella Hueck, journaliste voor RTLZ en Rutger Bregman, correspondent Vooruitgang op zoek naar nieuwe vormen van vooruitgang.

Heb je nog vragen over het Festival der Vooruitgang? Wil je meer weten over het Festival? Neem dan een kijkje op onze speciale festivalpagina. Daar vind je een overzicht van de sprekers, handige route-informatie en een antwoord op de veelgestelde vragen. Hier vind je de festivalpagina