Er zijn vijf redenen om naar het gesprek met te luisteren.

  1. Ze is een van de weinige Nederlandse psychiaters die zich bekommert om het lot van mensen met dementie. In Nederland valt dementie niet meer onder de geestelijke gezondheidszorg. Bij haar in Heerhugowaard hebben ze zich er daarom in gespecialiseerd.
  2. Ze pleit voor een menswaardiger beeld van dementie. Inspirerend voorbeeld: het boek van de Oostenrijkse schrijver
  3. Wat dementen doen, is overleven. Een van de voornaamste dingen die je te bieden hebt als verzorger of arts, is erkenning voor die strijd.
  4. Ze is ervan overtuigd dat er (op de korte termijn) geen pil komt tegen alzheimer. Is dat erg? Nee, het is de prijs die we betalen voor onze welvaart, aldus Van Dalen.
  5. Waar ze veel meer in gelooft, is grondige gesprekken over de vraag of we eindeloos door moeten behandelen. En of we altijd overal pillen voor moeten geven. Dat we dat gesprek maar al te vaak vermijden, noemt zij de armoede van de welvaart.
Podcast: Maak kennis met de eerste vrouwelijke president van de Nederlandse wetenschap Bezuinigingen, opstanden, hervormingen: er gebeurt nogal wat aan de Nederlandse universiteiten. Een goed moment om te praten met de eerste vrouwelijke president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen: José van Dijck. Lees het stuk terug Hoe overleven we een wereld met twee miljard demente ouderen? Het is een wereldwijd fenomeen: vergrijzing. Het is ook iets wat we al decennia aan zien komen. Toch denken we er veel te weinig over na, stelt David Berreby, journalist van The New Yorker, in dit prikkelende en provocerende betoog. Lees het stuk hier terug