Er zijn vijf goede redenen om naar mijn gesprek met

  1. Het onderwerp van het pensioenstelsel schrikt af: het is uiterst taai en ondoorzichtig. Pikaart heeft zich er zo in vastgebeten dat hij echt begrijpt hoe de vork in de steel zit. Zijn munt dan ook uit in helderheid.
  2. Zijn argumentatie is ijzersterk en mondt uit in een oproep aan het bestuur om af te treden. De kern van de bestuurlijke tunnelvisie: het ABP gaat er al minstens tien jaar van uit dat de rente zal stijgen. Tegelijkertijd weigert het aan risicomanagement te doen. Intussen loopt het tekort op tot onbeheersbare omvang.
  3. Schokkend: het fonds gaat failliet, maar niemand grijpt in. De jongeren van nu zullen het kind van de rekening zijn. Zij betalen hoge premies waarmee de huidige levensstandaard van de gepensioneerden betaald wordt, terwijl ze zelf, als er niks verandert, geen pensioen zullen krijgen.
  4. Hij werkt naar eigen zeggen als een rode lap op een stier in het zelfvoldane pensioenwereldje, waar kritiek uit den boze is. Maar Pikaart is ervan overtuigd dat hij zal winnen.
  5. Hij citeert van Gerrit Komrij: de dichter als profeet.
Je bent met pensioen en je wilt wat (de wereld verbeteren bijvoorbeeld) Wat doe je als je met pensioen gaat? Deze chefkok vliegt de hele wereld over om zijn kennis te delen en hotels en restaurants te helpen met professionaliseren. Zo helpen Nederlandse vakmensen jaarlijks bijna 2.000 bedrijven in ontwikkelingslanden. De oude dag nieuwe stijl. Lees het verhaal van Dick Wittenberg hier terug Podcast: De Rotterdamse haven verandert, maar deze havenarbeider verandert mee Het karakter van Rotterdam als havenstad is razendsnel aan het veranderen. Wat is de plaats van de havenarbeiders, nu robots het werk overnemen? Peter de Beer moet nog vijf jaar tot zijn pensioen, daarna zoekt hij zijn geluk definitief in het bos. Luister het interview hier terug