Er zijn vijf redenen om naar dominee Ruben van Zwieten (Ermelo, 1983) te luisteren:

  1. Hij is zowel koopman als dominee, zowel corpsbal als predikant. En dat is uitzonderlijk, dat één iemand twee kanten verenigt die als typisch Nederlands worden gezien: handel en religie.
  2. Hij heeft zich gevestigd op de duurste en meest zielloze plek van Nederland: de Zuidas in Amsterdam. Juist daar heeft hij een plek gecreëerd van zingeving, ontmoeting en inspiratie. (restaurant, vergaderruimte, leerhuis) fungeert zodoende als een oase in een wereld van torenhoge ambities.
  3. Hij noemt de Zuidas diep en diep religieus.
  4. Hij heeft een antwoord op Joris Luyendijk: het zijn niet de harde wetten en afspraken die de financiële wereld zullen veranderen, maar de zachte krachten van de kunst, verbeelding en schoonheid.
  5. De kern is volgens Van Zwieten: geloof is ongeloof. En zo komt hij op een emanciperend verhaal uit.
Wandel mee door de moordhoofdstad van de Verenigde Staten St. Louis, Missouri is de moordhoofdstad van de Verenigde Staten. Een lokale dominee wil dat veranderen. Hij loopt ’s nachts door de gevaarlijkste wijken van de stad. Ik liep een nacht met hem mee. Lees hier de reportage van Arjen van Veelen terug Deze bankier werkt zonder bonussen, zonder marktaandelen en zonder targets Het van oorsprong Zweedse Handelsbanken is een sterk gedecentraliseerde onderneming. Als een kantoor te groot wordt, moet het worden gesplitst. Ze noemen dit het kerktorenprincipe: vanuit de toren moet je je relaties kunnen zien. Lars Vissers is directeur van Handelsbanken in Huizen en gelooft heilig in de duurzame kracht van dit principe. Luister het interview hier terug