Er zijn vijf redenen om naar Theo Baart (1957) te luisteren:

De foto die Theo Baart maakte in 1975 door het raam vanuit de woonkamer van zijn ouderlijk huis. Foto: Theo Baart
  1. Theo Baart is een belangwekkende fotograaf die met zijn verhalende fotoboeken een enorme impuls heeft gegeven aan de Nederlandse fotografie. Hij heeft één thema: hoe richten wij onze omgeving in? Dit weekend opent een tentoonstelling met werk van zijn hand in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.
  2. Gedurende veertig jaar heeft hij foto’s gemaakt in de Haarlemmermeerpolder waar hij opgroeide, later opnieuw is gaan wonen en waar de veranderingen elkaar in hoog tempo opvolgen.
  3. Zijn nieuwe boek, Werklust, biografie van een gebruikslandschap is een monument voor het landschap van de polder. Als een chroniqueur van het veranderende landschap legt hij daarin vast wat dreigt te verdwijnen en voert zo een strijd tegen het vergeten, omdat het zinvol is je eigen geschiedenis te kennen.
  4. Zijn stijl is dwingend, zijn foto’s zijn streng en confronterend. Zo wil hij de beleidsmakers een spiegel voorhouden en een appèl doen op iedereen om zich te bekommeren om de omgeving.
  5. Als een ware reisgids neemt Theo Baart je mee door het landschap van zijn jeugd, zijn onderwerp, zijn boek.

Startbaan - 18R-36L - Polderbaan

Hoofdweg - Werk in uitvoering

Stad - Hoofddorp - Hoofdstad

Land - Haarlemmermeer

Luister ook

Podcast: De Fotograaf des Vaderlands werpt een hoopvolle blik op ons land Ahmet Polat is Fotograaf des Vaderlands. Saillant gegeven is dat hij tien jaar in Turkije heeft gewoond, het land van herkomst van zijn vader. Nu is hij terug. Hoe kijkt hij aan tegen de ontwikkelingen in ons land? Luister het interview terug