Luisteren: Deze vrouw beschrijft de bouwers van de bank van de toekomst

Lex Bohlmeijer
Correspondent Goede gesprekken
Frederieke Hegger. Foto: Marijn Smulders (voor De Correspondent)

Frederieke Hegger (1987) schetst in haar boek De geldrevolutie. Hoe nerds de macht overnemen van bankiers de grote veranderingen die nu plaatsvinden in de financiële wereld. Banken beraden zich op een nieuwe rol, jonge ondernemers starten zelf een bank en activisten strijden voor meer democratie en transparantie.

Er zijn vijf redenen om te luisteren naar Frederieke Hegger:

1. Ze is een jonge journalist en brengt als redacteur bij RTL financieel-economisch nieuws op een aantrekkelijke en vooral ook toegankelijke manier voor het voetlicht.

2. In haar boek De geldrevolutie. Hoe nerds de macht overnemen van bankiersmaakt ze glashelder welke veranderingen op dit ogenblik plaatsvinden in de financiële sector. Een kleine ritselende revolutie, waar de banken met argusogen naar kijken. Maar: niets is zeker.

3. De Geldrevolutie gaat uitgebreid in op fintech, de toekomst van de financiële wereld. Er gaat steeds meer geld naar nieuwe technologie die niet alleen de etalages van de banken, maar ook de structuur van de hele sector ingrijpend zal veranderen. Jonge ondernemers staan te popelen om taken van de banken over te nemen. Activisten strijden voor meer democratie en transparantie. Deze week ging Bunq online, een nieuwe bank van Ali Niknam.

4. Hegger is vertrouwd met Bitcoin, een digitale munt. Is die science fiction, een betaalmiddel van de onderwereld of de valuta van de toekomst? Hegger vindt vooral de technologie erachter razend interessant: het is een peer-to-peer betalingsplatform, maar ook een gezamenlijk register van eigendom. Ofwel: een openbare, gemeenschappelijke boekhouding. Stel je voor!

5. Ze citeerde in een van haar laatste tweets de filosoof : ‘Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd’.