Illustratie: Jochem Coenen (voor De Correspondent)
Het zijn gouden jaren voor de podcast. Maar hoe vind je de pareltjes? Deze week bevelen collega’s en ik de beste luisterverhalen aan. Vandaag vul ik de lijst eerder aanbevolen podcasts aan met nog zeven van mijn favoriete podcasts, en nog achttien extra tips voor wie niet genoeg kan krijgen.
Tijdens afwassen, koken en strijken. Wandelend, fietsend, in de auto en in de trein. Als ik mijn ogen en handen nodig, maar mijn oren en hersenen vrij heb, luister ik naar podcasts. Vaker nog betrap ik mezelf op traag fietsen, zodat ik de hele podcast af kan luisteren. De beste podcasts zijn namelijk die waardoor ik me gewoon niet meer kan herinneren dat ik ondertussen zes blouses heb gestreken.
Juist als je niks ziet, gaat je verbeelding aan het werk.
Zo’n twee jaar luister ik nu naar podcasts, daarvoor veel radio. Opgeleid als documentair fotograaf ontdekte ik hoe luisteren inspirerend kan zijn om visueel over verhalen na te denken. Want juist als ik niks zie, gaat mijn verbeelding aan het werk. Het is bovendien een fijne afwisseling op mijn rol als beeldredacteur waarbij ik de hele dag verhalen lees en beelden bekijk.
Met een abonnement op zo’n vijftien podcasts, en daarnaast nog eens vijftien podcasts die ik in de gaten houd, stroomt mijn telefoon dagelijks vol met de mooiste verhalen. Van fictie tot journalistiek, van documentair tot nichekanalen over fotografie, kunst en journalistiek.
Het wordt vaak radio-on-demand genoemd, maar ik vind het meer dan dat. Er bestaan steeds meer scherp geëdite podcasts, waaraan vaak maanden aan research vooraf zijn gegaan. Deze verhalen zijn geen vraag-antwoordgesprekken of verslaggeving van nieuwsgebeurtenissen. Het zijn goed vertelde, strak opgebouwde verhalen, compleet met muziek en geluiden. Over elke seconde is nagedacht. Diepere vragen worden opgeroepen en beantwoord. Als je radio reportage mag noemen, dan is podcast documentair. Of er goed onderzoek naar is gedaan weet ik niet, maar mijn ervaring is dat podcastverhalen over het algemeen beter blijven hangen dan verhalen die ik lees.
Iedereen probeer ik daarom aan de podcast te krijgen. De afgelopen dagen hebben andere correspondenten al warme aanbevelingen gedaan voor allemaal erg goede podcasts, die ik ook warm aanbeveel. Hierbij vul ik hun lijst verder aan met podcasts die tot mijn favorieten behoren.
En verder:
Voor wie dan nog niet genoeg heeft, hierbij nog een lijstje podcasts waarvan ik regelmatig afleveringen luister:
Here’s The Thing: het leven van kunstenaars en het werk achter de kunstwerken.
BBC Documentaries: documentaires over de meest uiteenlopende onderwerpen.
Song Exploder: muzikanten over hoe ze een nummer maakten.
The Truth: Korte films voor je oren, performancekunst.
Eerder in deze serie:
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost
tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk
voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we
gefinancierd door onze leden en zijn we volledig
advertentievrij en onafhankelijk. We maken
diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in
hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er
gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote
behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die
verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht
op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen
wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen.
Word ook lid!
Komt een land bij de dokter
Michelle van Tongerloo
Als straatarts ziet Michelle van Tongerloo dagelijks hoe ingewikkeld helpen is geworden. In haar boek Komt een land bij de dokter laat ze zien hoe het beter kan.