Luisteren naar schrijvers: Hoe je met boeken het kwaad te lijf kunt

Lex Bohlmeijer
Correspondent Goede gesprekken
Foto's: Hollandse Hoogte

Het internationale literatuurfestival Winternachtenging dit jaar over het Kwaad. Wat hebben schrijvers daarover te melden? De vier interessantste inzichten heb ik in één podcast verzameld.

Vorig weekend was ik op Winternachten 2016. Ik sprak er vier schrijvers, uit alle hoeken van de wereld. Wat hebben zij over het kwaad te melden?

Ik geef je vier inzichten om naar deze schrijvers te luisteren. Onder die inzichten vind je mijn verslag.

1. Het kwaad schuilt in het verleden.

Petinah Gappah

In vertelt Gappah het verhaal van een albinomeisje dat in een dodencel in Zimbabwe zit omdat ze ervan verdacht wordt haar adoptievader te hebben vermoord. Langzaam wordt duidelijk dat ze slachtoffer is van een vloek die van generatie op generatie is doorgegeven.

2. Het kwaad zit voor je deur.

José Eduardo Agualusa

In schiet een vrouw in een impuls een man dood die haar belaagt in haar flat. Het gebeurt ten tijde van de onafhankelijkheidsstrijd in Angola. Uit angst sluit de vrouw zich op in haar huis. Ze metselt haar appartement dicht en overleeft, dertig jaar lang. Met houtskool schrijft ze op de muren van haar huis.

3. Het kwaad komt van buiten

Andrey Kurkov

In doet Kurkov nauwgezet en vaak ironisch verslag van de revolutie in Kiev. Hij woont op 500 meter afstand van het Maidanplein, hart van het verzet. Een fascinerende poging om helderheid te krijgen in de totale chaos van het land. Voor hem is Poetin de verpersoonlijking van het kwaad, al is de corruptie in eigen land een goede tweede.

4. Het kwaad is al dertig jaar de baas van je land.

Alaa al Aswani

Het verhaal? Aswani speelde als intellectueel een rol in de Egyptische revolutie. Hij verbleef achttien dagen lang op het Tahrirplein in Caïro. Daar sprak hij iedere nacht 1 tot 3 miljoen mensen toe. Een droom was het. In zijn essaybundel blikt hij terug op die roerige tijd.

Luister hier naar mijn verslag:

Verder luisteren: