Drie maanden terug plaatsten we een oproep waarin we aankondigden diverser te willen worden. Een perfecte afspiegeling van de samenleving zal een redactie nooit worden, maar het kon op onze redactie - vonden wij - wel stukken beter.

We willen De Correspondent diverser maken. Helpen jullie mee? Wij werken op een 100 procent witte redactie in een stad waar 35 procent van de mensen dat niet is. Dat laatste geldt ook voor 12 procent van de gehele Nederlandse bevolking. En dat kan natuurlijk niet. Daarom zijn we begonnen met het scouten van talent. Zoeken jullie mee? Lees mijn oproep hier terug

In die oproep vroegen we jullie om ons hierbij te helpen. En dat hebben we geweten: meer dan 300 mails en honderden berichten via sociale media waren het gevolg. Van lyrische instemming tot felle kritiek: alles kwam voorbij. De belangrijkste kritieken hebben we later op een rij gezet en van een antwoord voorzien:

De belangrijkste kritieken op ons diversiteitsplan op een rij (met onze antwoorden erbij) Vorige week kondigden we aan een redactie te willen vormen die een betere afspiegeling vormt van de samenleving. Het kwam ons op bijval en zware kritiek te staan. Hoe blikken we terug op deze week? En, hoe gaat onze zoektocht verder? Lees de kritieken en onze antwoorden hier terug

Leuk en aardig, zo’n discussie, maar daar was het ons natuurlijk niet om te doen.

We wilden resultaten zien. We hadden ten minste twee fulltime banen in de aanbieding en wilden ons netwerk van gastcorrespondenten veel diverser maken. En we wilden ons niet langer verschuilen achter het argument dat ook de journalistieke opleidingen weinig divers waren. We kunnen immers ook zelf journalisten een kans geven en ze wegwijs maken in ons vak.

Kortom: we wilden niet alleen lullen, maar ook poetsen.

Elke publicatie op De Correspondent is de start van een gesprek met lezers, experts en bronnen Leendert van der Valk volgt De Correspondent op de voet voor het platform Nieuwe Journalistiek. Op de dag van onze oproep liep hij met mij mee. Lees hier wat er gebeurde op de dag dat onze oproep verscheen

Gelukkig was het overgrote deel van de reacties op onze oproep afkomstig van aspirant-journalisten die ons graag wilden helpen onze veel te witte blik te verruimen. En er meldden zich veel deskundigen die graag hun kennis over diversiteit ter beschikking stelden.

Met al deze mails gingen we vervolgens aan de slag. In drie stappen.

Stap 1: Leren van experts

Op 2 november ontvingen we op onze redactie zo’n twintig ervaringsdeskundigen.

Het doel? Een informele ontmoeting waarin we ons de weg zouden laten wijzen door mensen met verstand van zaken. Van professionele diversiteitsexperts tot collega’s die eerder - met wisselend succes - hadden geprobeerd hun organisaties ‘diverser’ te maken. En, vooral, journalisten die uit eerste hand konden vertellen waar ze tegenaan liepen als ‘niet-witte’ journalist in een omgeving die overweldigend ‘wit’ was.

Dit is wat we van deze bijeenkomst leerden:

  • Het gaat in de eerste plaats om anders werven en selecteren. Maar daarmee ben je er nog niet. We moeten diversiteit en inclusief denken tot kernwaarden van onze organisatie maken.
  • Dat kunnen we alleen bereiken door het op strategisch niveau, bijvoorbeeld in ons visiedocument, onder woorden te brengen en vervolgens actief uit te dragen.
  • De beste houding is om - vanaf nu - vooral op een relaxte manier te experimenteren. Incidentele stukken, kortere bijdragen en - als onze organisatie daar klaar voor is - trainingen en proefplekken.
  • Daarnaast: vertrouw niet alleen op scouts, maar laat vooral ook zelf je gezicht zien op plekken waar de diverse samenleving al gestalte gekregen heeft en waar we divers talent kunnen vinden. Ga daar langs, laat zien wie je bent en wat je zoekt en het talent komt op je af.
  • De weg naar meer diversiteit is vooral ook een leuke weg. Wees niet te geforceerd, te verontschuldigend en te bang om op tenen te trappen. Geniet er vooral van!

Stap 2: Gastcorrespondenten aan de slag

Door onze oproep leerden we in een klap honderden aspirant-journalisten kennen. Degenen met de meest concrete ideeën konden direct - op freelancebasis - voor ons aan de slag.

Zo konden we midden in het vluchtelingendebat van de afgelopen maanden het perspectief van twee voormalige vluchtelingen presenteren, en En zo konden we op 5 december vorig jaar een reconstructie presenteren van ‘vijf jaar Zwarte Piet’-protest, van de hand die al vanaf dag 1 bij de protesten tegen Zwarte Piet betrokken was. volgt Turkije voor ons en Gloria Wekker wees in een krachtig opiniestuk op de mythe van de .

En dit zijn nog maar enkele voorbeelden: de komende weken en maanden zul je geregeld nieuwe namen voorbij zien komen, van mensen die zullen schrijven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Want het is natuurlijk niet ons streven om alleen ‘diverse’ correspondenten te werven op thema’s die je daar gemakkelijk mee associeert.

Gisteren (27 januari) hadden we onze waarvoor we de beste 8 van circa 170 pitchers hadden uitgenodigd - inclusief ‘divers’ talent.

We hopen uit deze groeiende pool van snel correspondenten te vinden die ook de kunnen versterken.

Zo kun je een artikel bij De Correspondent aanbieden Dagelijks krijgen we bij De Correspondent veel plannen van freelance journalisten toegestuurd. Het is niet gemakkelijk om ieder idee de aandacht te geven die het verdient. Daarom willen we het aanbieden van artikelen beter laten verlopen, voor beide partijen. Op 27 februari is de volgende editie, in Nijmegen. Lees hier hoe je jezelf kunt aanmelden

Stap 3: Weinig ervaring, veel potentie? Dan is er het Correspondent College

We kregen ook veel reacties van studenten en pas afgestudeerden die aangaven geen tot weinig journalistieke ervaring te hebben, maar wel de ambitie om zich daarin te verdiepen. Voor deze groep hebben we iets nieuws op poten gezet: een trainingsprogramma met de naam ‘het Correspondent College’.

Uit de honderden open sollicitaties die we ontvingen, hebben we de meest beloftevolle geselecteerd. Die sollicitanten hebben we gisteren en vandaag aangemoedigd om zich aan te melden voor een van de rondes van het Correspondent College.

Het Correspondent College zoekt aspirant-journalisten Het programma, de vereisten en de data voor het Correspondent College hebben we hier op een rij gezet. Lees hier meer over het Correspondent College en solliciteer als het je aanspreekt

De deelnemers van het College kunnen vier maanden lang op onze redactie werken en krijgen elke twee weken scholing. Het doel: hen laten aanvoelen hoe we precies te werk gaan en wat voor journalistiek we hier bedrijven. En, niet onbelangrijk: wij kunnen op die manier talent aan het werk zien. We hopen natuurlijk dat er talent tussen zit dat onze redactie kan versterken.

En, wat we ook hopen: dat we over een aantal jaar geen woorden als ‘diversiteit’ meer nodig hebben. Omdat het simpelweg een realiteit is.