Karel Smouter

Journalist

Nu

Ik ben vanaf nu docent constructieve journalistiek op Hogeschool Windesheim.

Publicaties
Biografie
Illustraties: Zeloot (voor De Correspondent)

Het debat op internet staat nog maar in de kinderschoenen. Hoe kan het groeien?

Wie Facebook verlaat, mist ook de aspecten die wél waardevol zijn. Zoals de mogelijkheid om in gesprek met anderen je mening te vormen. Zoek je met me mee naar alternatieve manieren om een online debat te voeren?
Leestijd 8 - 10 minuten
198 × gedeeld
Karel Smouter
Illustraties: Cliff van Thillo (voor De Correspondent)
Rechtbank oordeelt in misbruikzaak ‘profeet van God’: Veertien maanden celstraf
Lisa werd zes jaar lang misbruikt door haar pleegvader. Eerst thuis, later in de kerk waar zij samen met hem voorganger ‘kinderwerk’ was. De kerk keek een andere kant op en stopte de zaak in een doofpot. Maar vandaag oordeelde de rechtbank anders: Michael D. kreeg 14 maanden celstraf opgelegd en moet haar een kleine 27.000 euro betalen. D. gaat in hoger beroep.
Leestijd 25 - 30 minuten
28 × gedeeld
Karel Smouter
Ceremonie in een pinksterkerk in Lejunior, Harlan County, Kentucky. Foto: Russell Lee
500 jaar geleden begon de Reformatie. Nu is er een nieuwe aan de gang
Deze dinsdag vijfhonderd jaar geleden begon de Reformatie. Waar veel protestantse kerken tegenwoordig met krimp kampen, is de pinksterkerk de snelstgroeiende tak van het christendom. Hoe kan dat?
Leestijd 5 - 6 minuten
83 × gedeeld
Karel Smouter
Illustratie: Cliff van Thillo (voor De Correspondent)
House of Heroes reageerde op mijn artikel over misbruik. Maar de kerk liegt
Pinksterkerk House of Heroes dekt misbruikzaken toe, onthulde ik deze week. De kerk wilde aanvankelijk niet reageren, maar deed dat gisteren toch. Het weerwoord heeft weinig met de waarheid te maken.
Leestijd 9 - 12 minuten
82 × gedeeld
Karel Smouter
Illustratie: Cliff van Thillo (voor De Correspondent)
Hoe een kerk de andere kant op keek toen leden misbruik meldden
Vanaf haar vijftiende was Lisa zes jaar lang in de greep van haar pleegvader. Hun kerk zette haar onder druk om niet met haar verhaal naar buiten te treden. Toch deed ze aangifte en vertelt ze vandaag voor het eerst in het openbaar over wat er met haar gebeurd is.
Leestijd 7 - 9 minuten
35 × gedeeld
Karel Smouter
Illustratie: Cliff van Thillo (voor De Correspondent)
Hoe ik onderzoek deed naar het misbruik binnen de kerk House of Heroes
In de pinksterkerk House of Heroes vond jaren misbruik plaats. De Nijkerkse gemeenschap beschermde daders en liet slachtoffers in de steek. In deze verantwoording lees je hoe ik dat verhaal maakte en checkte.
Leestijd 4 - 5 minuten
77 × gedeeld
Karel Smouter
Illustraties: Cliff van Thillo (voor De Correspondent)

Deze kerk dekte jarenlang misbruik toe. Lisa leefde met de gevolgen

Voorganger Mattheus van der Steen belooft iedereen die in zijn kerk komt een tweede kans. Zo krijgen plegers van ontucht en misbruik vrij spel in zijn House of Heroes te Nijkerk. Het verhaal van hun slachtoffers laat zien dat de kerk misstanden onder de mat veegt.
Leestijd 24 - 29 minuten
254 × gedeeld
Karel Smouter
Foto: Premium Archive / Getty
Wat ik in vier jaar tijd leerde van jullie, de leden van De Correspondent
De afgelopen vier jaar werkte ik voor De Correspondent. Eerst als correspondent Asiel & Migratie, vervolgens drie jaar in de hoofdredactie. Vandaag neem ik afscheid; ik ga als docent journalistiek aan de slag. Voor ik mijn studenten wat ga leren, wat heb ik eigenlijk van jullie geleerd?
Leestijd 13 - 18 minuten
91 × gedeeld
Karel Smouter
2016, het jaar van de stille meerderheid, de boze burger en de niet-mens
Bij De Correspondent volgen we niet het nieuws, maar de dieperliggende structuren en ontwikkelingen erachter. Wat ging er onder de oppervlakte verborgen in 2016? Ik zet vijf van deze onderstromen op een rij, zodat je in de kerstvakantie weer helemaal bij kunt lezen.
Leestijd 7 - 9 minuten
124 × gedeeld
Karel Smouter
Photo by Henry Miller News Picture Service / Getty Images
Tien huisregels voor bijdragen op De Correspondent
Bij De Correspondent zien wij journalistiek als een gesprek tussen journalisten, experts en leden. Hoe voeren wij dat gesprek het liefst? Daarover gaat dit stijlboek voor bijdragen op De Correspondent.
Leestijd 4 - 5 minuten
143 × gedeeld
Karel Smouter Rob Wijnberg
Een still uit de film  The Return van regisseur Zahavi Sanjavi
De Correspondent doet alle bezoekers van IDFA context cadeau
Woensdag gaat IDFA van start. Het jaarlijkse documentairefestival heeft voor mij, en voor duizenden anderen, een venster op de wereld geopend. Daarom ben ik er trots op te melden dat we dit jaar verdiepingspartner van het festival zijn. Wat betekent dat precies?
Leestijd 2 minuten
44 × gedeeld
Karel Smouter
Leonard Cohen in het Concertgebouw in Amsterdam, 1980. Foto: Kees Tabak / Hollands Hoogte
Leonard Cohen had de toekomst al gezien
Aan het eind van deze historische week bracht zijn zoon Adam het nieuws dat zijn vader Leonard Cohen is overleden. Nu wil ik de gebeurtenissen van Trumps verkiezing en Cohens dood liever niet aan elkaar verbinden, maar dat lukt maar lastig. Want zijn teksten laten je niet alleen het leven begrijpen, maar ook de wereld.
Leestijd 4 - 5 minuten
135 × gedeeld
Karel Smouter
President Obama geeft op 5 augustus 2015 een speech waarin hij de  de nucleaire deal met Iran toelicht. Foto: Pete Marovich/EPA
Wat Europese leiders van het hoopvolle realisme van Barack Obama kunnen leren
Sinds de Bushjaren konden Amerikanen in Europa weinig goeds doen. Barack Obama deed de hoop op een ander Amerika oplaaien. En warempel, nu hij op het punt staat het stokje over te geven, lijkt hij zijn belofte grotendeels te hebben ingelost. Na het cynische idealisme van George W. Bush was daar het hoopvolle realisme van Obama. Zelfs beroepsmopperaar Maarten van Rossem is om.
Leestijd 9 - 12 minuten
81 × gedeeld
Karel Smouter