Er zijn vijf redenen om te luisteren naar Zoni Weisz.

1. Hij behoort tot het volk van de Sinti en vertegenwoordigt een wereld die op het punt staat te verdwijnen. In Nederland mogen Sinti (en Roma) officieel geen zwervend bestaan meer leiden. Gelukkig zijn de herinneringen van de 78-jarige Weisz haarscherp.

2. Tijdens een grootscheepse razzia op 16 mei 1944 werden honderden Sinti en Roma in Nederland opgepakt en naar Auschwitz afgevoerd. Ook het gezin van Weisz ontkwam niet aan wat in de taal van de Sinti de porajmos heet, de verslinding. Hij was toen zeven jaar en ontsnapte door stom toeval en de hulp van een agent. Het redde Weisz’ leven, al was die alles kwijt.

Het succes, de liefde en het harde werken zijn niet voldoende om het verdriet eronder te houden

3. Hij zegt: ‘Je bent gelukkig als iemand je bij de hand neemt en de richting wijst.’ Dat is in het leven van Zoni Weisz een paar keer het geval. Zo komt hij in het bloemenvak terecht, waar hij zijn diepe inzicht in de natuur te gelde weet te maken. Door keihard te werken groeit hij uit tot een wereldbefaamde bloemsierkunstenaar. Noem het flower power.

4. Het succes, de liefde en het harde werken zijn niet voldoende om het verdriet eronder te houden. Op een gegeven moment perst het zich toch naar buiten. In zijn boek vertelt Weisz ook dat verhaal: hoe hij stapje voor stapje heeft geleerd om het verdriet te verwerken, een lange weg die decennia in beslag neemt en voert naar een sereen vijvertje in Auschwitz Birkenau.

5. Op 27 januari 2016 sprak Zoni Weisz de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties Op Holocaust Memorial Day. Overmand door emoties riep hij het lot op van 500.000 vermoorde Sinti en Roma. Een moment om te waarschuwen: verderfelijke ideologieën die leiden tot dit soort misdaden zijn de wereld nog niet uit.

Meer weten?

Zoni - De vergeten Holocaust Meer weten? Vind dan hier meer informatie over het boek

Luister ook:

Podcast: De Fotograaf des Vaderlands werpt een hoopvolle blik op ons land Ahmet Polat is Fotograaf des Vaderlands. Saillant gegeven is dat hij tien jaar in Turkije heeft gewoond, het land van herkomst van zijn vader. Nu is hij terug. Hoe kijkt hij aan tegen de ontwikkelingen in ons land? Beluister het interview hier Podcast: Heeft herdenken zin? Hij is 32 en een zeer talentvol toneelschrijver: Rik van den Bos. Voor de manifestatie Theater na de Dam, die op maandag 4 mei overal in het land wordt gehouden, schreef hij het stuk: In Vrede. Wat betekent de oorlog voor hen die in vrijheid en hedonisme zijn opgegroeid? Luister het interview hier terug