Luisteren: De man die Schiphol, Utrecht Centraal en het Stedelijk ontwierp laat niets aan het toeval over

Lex Bohlmeijer
Correspondent Goede gesprekken
Mels Crouwel. Foto: Marijn Smulders (voor De Correspondent)

Mels Crouwel (Amsterdam, 1953) is een Nederlandse toparchitect. Met partner Jan Benthem is hij verantwoordelijk voor Schiphol, de Noord-Zuidlijn en de stations van Rotterdam en Utrecht. En altijd zijn de oplossingen functioneel, duurzaam en innovatief. Ook de vernieuwing van het Stedelijk Museum in Amsterdam was spraakmakend. Een rondleiding.

Er zijn vijf redenen om te luisteren naar de rondleiding met Mels Crouwel.

1. Het Stedelijk Museum wilde uitbreiden en toegankelijker worden. Crouwel bedacht met Benthem een briljante oplossing: het hele museum een halve slag draaien. Nu ligt de ingang aan het weidse Museumplein zodat daar een fijn spel gespeeld kan worden met binnen en buiten, met licht en ruimte.

2. De aanleiding om met Crouwel te gaan praten is die Correspondentontwerper en creative director Harald Dunnink maakte voor het museum. De ontwerpers delen een filosofie: rust creëren, als optimale voorwaarde voor de onrust. In het geval van het museum is dat de onrust van de inhoud.

3. Een van Stedelijks mooiste beelden vindt Crouwel een sculptuur van Isa Genzken: een transistorradio in beton.

4. Crouwel laat niets aan het toeval over. Mooi voorbeeld: de leuning van de majestueuze trap in het hart van het Stedelijk is bij de verbouwing gebleven. Vanwege alle beroemde kunstenaars die hem hebben gebruikt.

5. Crouwel is altijd aan het schetsen, ook als hij in de auto zit en naar de radio luistert. En hij voelt zich niet te beroerd om nog eens een badkamertje te ontwerpen. Als je maar kunt uitleggen wat je wil.

P.S.: Als je de naam van onze vormgever Harald Dunnink noemt, dan kun je t/m 19 februari gratis naar het Stedelijk.