Als de dood dichterbij komt, moet de dokter een stapje terug doen. Meent deze coöperatie

Lex Bohlmeijer
Correspondent Goede gesprekken
Jos van Wijk. Foto: Marijn Smulders (voor De Correspondent)

Jos van Wijk (Dodewaard, 1948) is interim-manager en sinds drie jaar voorzitter van coöperatie De laatste wil. Hij ijvert voor gecontroleerde en legale verstrekking van dodelijke middelen waarmee mensen die hun leven voltooid achten het kunnen beëindigen. Nu heeft de coöperatie plannen voor een proeftuin.

Er zijn vijf redenen om naar het gesprek met Jos van Wijk te luisteren.

1. Deze weken werd weer eens duidelijk hoe fel de discussie over euthanasie kan zijn. De NTR vertoonde een (later fel becommentarieerde) de Maar was de geëuthanaseerde Hannie Goudriaan wel wilsbekwaam?

2. En een commissie onder aanvoering van Paul Schnabel publiceerde dat stelt dat de euthanasiewet al vijftien jaar prima functioneert. Ze biedt ruimte om mensen met een voltooid leven te ‘helpen,’ mits er voldoende medische redenen zijn. Van Wijks coöperatie wijst het rapport van de hand als zwaar onvoldoende. Volgens Van Wijk wil 50 procent van de Nederlandse dokters mensen die klaar zijn met het leven niet ‘helpen.’ Hij noemt het een loterij. Bovendien gaat het rapport volledig voorbij aan de wens van veel Nederlanders om een zelfgekozen en humaan levenseinde uit de sfeer van het strafrechtelijke en het medische te halen.

Lever dodelijke middelen, onder een duidelijk protocol van verstrekking en beveiliging. Als de leden hun leven voltooid achten, kunnen ze het beëindigen

3. De coöperatie, die inmiddels ruim 2.500 leden heeft, wil daarom graag een doen. Met de overheid, met het Openbaar Ministerie, met artsen en met andere organisaties. Lever dodelijke middelen aan de leden van de coöperatie, onder een duidelijk protocol van verstrekking en beveiliging. Als de leden hun leven voltooid achten, kunnen ze het beëindigen. Wat zijn de risico’s? In de Amerikaanse staat Oregon werkt dit al twintig jaar zonder misbruik en ongelukken,

4. Als interim-manager beschouwde Van Wijk het als zijn vak om te shockeren. Het was zijn taak om maatschappelijke organisaties te confronteren met hun eigen blinde vlekken. Iedereen hanteert door anderen aangereikte filters om naar de wereld te kijken. Schakel die filters uit en je wordt een wijzer mens.

5. Dat standpunt heeft ook te maken met zijn levenshouding. Zoals hij het ziet, gaat leven over het wegnemen van weerstand. Zodat je volledig leeft, vol overgave en liefde. Als je dat goed doet, verdwijnt ook de laatste weerstand: die van de dood.

Verder lezen?