Vijf procent van de wereldbevolking woont in de Verenigde Staten. Vijfentwintig procent van alle gevangenen woont in de Verenigde Staten. Eén op de vijfendertig Amerikanen zit achter de tralies, is op borg vrij of staat onder justitieel toezicht. Van die gevangenen behoort bijna twee derde tot een etnische minderheid – twee keer zoveel als het landelijk gemiddelde.

Deze cijfers zijn oud en bekend. Hoewel het schokkende statistieken zijn, stompen ze ook af: het is al decennia duidelijk dat het Amerikaanse strafrechtsysteem fundamenteel niet deugt – en toch lijkt het onmogelijk om er iets aan te verbeteren. Het systeem houdt zichzelf in stand: het keiharde gevangenisregime deformeert gevangenen en maakt hen alleen maar gewelddadiger. Twee derde recidiveert binnen drie jaar.

Het online project van de Amerikaanse ideële stichting probeert deze decennia oude status quo te doorbreken. Het is een innovatief online platform dat het denken over het Amerikaanse strafstelsel op een frisse manier probeert op te schudden. De bekende statistieken – zoals de schokkend hoge kosten van opsluiting – komen in een korte inleiding met fraaie, speelse graphics tot leven.

Mediteren en tuinieren

Daarna toont Beyond Prison in een aantal alternatieven. De Nederlandse psycholoog helpt al jaren zware criminelen met zijn GRIP-aanpak: Guiding Rage Into Power, een methode om veroordeelden greep op zichzelf en hun leven te leren krijgen.

Andere hoofdstukken tonen in een mix van longreads en video’s hoe gevangenen theater maken, mediteren en tuinieren. Voor wie het allemaal soft vindt klinken: in vier jaar heeft het GRIP-programma 182 gewelddadige criminelen behandeld. Van hen zijn er 41 vrijgelaten en geen van hen is opnieuw opgesloten. Dat scheelt 2,5 miljoen dollar per jaar aan belastinggeld – om nog maar te zwijgen van het menselijk leed dat ermee voorkomen is. (Denk nog even aan die twee derde recidive).

Warm aanbevolen voor iedereen die eens een totaal andere blik op misdaad en straf wil krijgen.

Meer over gevangenissen:

Zo doorbreken ze in Amerika het enkeltje school naar gevangenis De Verenigde Staten hebben gevangenen altijd massaal opgesloten. Met mensonterende omstandigheden tot gevolg. Nu is er eindelijk weer aandacht voor herintegratie. Als docent in een Californische gevangenis merk ik hoe goed onderwijs kan helpen bij de resocialisatie van criminelen. Lees het verhaal van Femke Kaulingfreks hier terug Dit boek laat zien: van gevangenisstraf wordt niemand beter Waarom straffen we eigenlijk? En wat doet straf met mensen? Fotograaf Jan Banning heeft met zijn boek Law & Order weer een bijzonder project voltooid: indringende foto’s van rechtbanken en gevangenissen in Frankrijk, de Verenigde Staten, Colombia en Oeganda. Die dwingen je om ongemakkelijke waarheden over het strafrecht onder ogen te zien. Lees het verhaal hier terug Deze gevangenis lijkt zo veel mogelijk op de buitenwereld (en dat werkt) Uruguay is niet alleen op cannabisbeleid vooruitstrevend, ook op gevangenisgebied kan Nederland veel van het Zuid-Amerikaanse land leren. Daarom neem ik je mee naar de Punta de Rieles-gevangenis, waar gevangenen een bedrijf mogen opzetten, geen bewakers rondlopen en iedereen welkom is. Lees het verhaal van Ynske Boersma hier terug