Er zijn vijf redenen om te luisteren naar het gesprek met Marc Jansen.

1. In Nederland gaat het bij het referendum van 6 april allang niet meer om Oekraïne. Het gaat om de toekomst van Europa. En om Maar Oekraïne zelf dan? Marc Jansen is als geen ander in staat om het verhaal van te vertellen.

Alle hoop is nu gevestigd op de jongste generaties die geloven in een nieuwe toekomst

2. Oekraïne is een land met een erfenis. Eeuwenlang heeft het gefungeerd als grensland. Ingeklemd tussen de grootmachten van het Poolse rijk in het westen, het Moskovische rijk in het oosten en de Krim-Tataren in het zuiden, heeft het tot 1991 nooit een eigen staat gehad. Wel was het altijd het toneel van een heftige machtsstrijd die door anderen werd uitgevochten. Alle hoop is nu gevestigd op de jongste generaties die geloven in een nieuwe toekomst.

3. Hoe breek je de macht van het handjevol oligarchen die Oekraïne na de ineenstorting van het Sovjetcommunisme en de onafhankelijkheid in 1991 in bezit hebben genomen? Marc Jansen ziet twee tegenkrachten: de sterke burgersamenleving die Oekraïners zelf aan het opbouwen zijn en het associatieverdrag met de EU, dat een middel is om hervormingen af te dwingen en de voortdurende corruptie tegen te gaan.

4. In Oekraïne staan twee mentaliteiten tegenover elkaar. De Russen met hun hang naar collectivisme en een sterke leider. En de Oekraïners die als individualistische boeren neigen naar anarchie. Ik citeer de Russisch-Oekraïense schrijver Andrey Kurkov: ‘Mensen die in hun genen de herinnering meedragen aan lijfeigenschap, dromen ervan om slaven te bezitten. Zij die de herinnering bewaren aan vrije mensen, dromen van vrijheid voor iedereen.’

5. En ja, Marc Jansen is een verklaard voorstander van het associatieverdrag. En heeft er zijn argumenten voor.


Meer hierover:

Is een ‘ja’ op 6 april een stem tegen Poetin? Niet volgens zijn adviseur In de discussie rond het associatieverdrag met Oekraïne duikt altijd de naam van Vladimir Poetin op. Maakt Moskou zich druk om het akkoord, waarover Nederland op 6 april een referendum houdt? Een interview met Oekraïne-expert en adviseur van de president Tamara Goezenkova. ‘Voor ons is het associatieakkoord geen kwestie meer.’ Lees het verhaal van Floris Akkerman hier terug Verwacht van Oekraïne geen wonderen. Maar verscheurd is het land niet Tegenstanders van het Associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie zeggen vaak dat Oekraïne zo’n verscheurd land is. Terwijl Oekraïne vereender is dan ooit. Van een hang naar Rusland lijkt ook geen sprake, al blijft de kritiek op de eigen regering groot. Lees het verhaal van Laura Starink hier terug In Oekraïne is alle hoop op de burgers gevestigd Wat is dat eigenlijk voor land, waarover we ons dit voorjaar in een referendum mogen uitspreken? Ik stel jullie de komende maanden voor aan Oekraïne en de Oekraïners. Vandaag in deze serie: de burgers die het heft in eigen hand hebben genomen. Lees het verhaal van Laura Starink hier terug Corruptie houdt Oekraïne in haar greep. Maar er is hoop Wat is dat eigenlijk voor land, waarover we ons dit voorjaar in een referendum mogen uitspreken? Ik stel jullie de komende maanden voor aan Oekraïne en de Oekraïners. Vandaag in deze serie: de invloed van corruptie op Oekraïne (en wat men eraan probeert te doen). Lees het verhaal van Laura Starink hier terug Wat klopt er van de argumenten achter het EU-referendum van #GeenPeil? GeenPeil verzamelde 450.000 handtekeningen voor een referendum over Oekraïne en de EU. Een knappe prestatie. Maar hoe onderbouwd zijn de argumenten die naar voren worden gebracht? Met Joost Vormeer en Arlette van der Berg check ik vijf belangrijke claims uit de campagne. Lees de factcheck hier terug