Spring naar inhoud

De klokkenluider die de Panama Papers onthulde zegt nu ook: veel constructies zijn illegaal

In een column in de Süddeutsche Zeitung schrijft deze klokkenluider wat ik eerder op De Correspondent al constateerde: veel van wat in de Panama Papers werd onthuld was hartstikke illegaal.

‘De media hebben vooral gefocust op dat wat legaal is in ons systeem,’ schrijft de anonieme klokkenluider. ‘Wat mag is inderdaad schandalig en moet veranderd worden. Maar we moeten een ander belangrijk gegeven niet uit het oog verliezen: het advocatenkantoor, de oprichters en werknemers hebben welbewust en herhaaldelijk tal van nationale wetten overtreden.’

Jürgen Mossack, zoals de naam al doet vermoeden een van de oprichters van Mossack Fonseca, heeft bijvoorbeeld aantoonbaar meineed gepleegd in een Amerikaanse rechtbank. In een dagvaarding eiste een Amerikaanse procureur dat Mossack Fonseca documenten zou aanleveren over bedrijven opgericht in de Amerikaanse staat Nevada. Die bedrijven zouden opgericht zijn door MF Corporate Services, een Amerikaans dochterbedrijf van Mossack Fonseca. Jürgen Mossack weigerde, omdat, zo vertelde hij de rechtbank, Mossack Fonseca niet de eigenaar was van MF Services.

Uit de Panama Papers bleek dat dit een grove leugen was.

De klokkenluider heeft ook goed nieuws voor de Belastingdienst. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) had tot nog toe weinig succes de gelekte documenten van de kranten te krijgen. Maar de klokkenluider zegt in de documenten bereid te zijn de Panama Papers met de autoriteiten te delen. Dat zou kunnen resulteren in ‘duizenden vervolgingen,’ zo gelooft hij.

Lees hier meer over de leugens van Jürgen Mossack in de Amerikaanse rechtbank Lees hier de column van de anonieme klokkenluider die de Panama Papers onthulde Lees hier mijn artikel over wat de Panama Papers laten zien
Correspondent Economie