Spring naar inhoud

En de Fairphone dan?

In de bijdragen vandaag onder mijn verhalen over waarom je smartphone veroudert en wat daaraan te doen, vragen meerdere leden waarom ik de Fairphone niet noem. Tegenlicht besteedde deze zondag een hele aflevering aan deze eerlijke smartphone van de Nederlander Bas van Abel. Waarom ik dan geen woord?

Hierom. De Fairphone is een van de meest sympathieke smartphones die er bestaat. Maar modulaire smartphones, waarin je onderdeeltjes kunt vervangen, lossen het probleem van veroudering niet op. Stefan de Bruijn, de softwareconsultant die mij bijspijkerde over hardware en software, legde dit uit door een doos vol oude grafische en geheugenkaarten uit zijn computers te laten zien.

Om de zoveel jaar werden ze kleiner en kregen ze nog snellere aansluitingen, op andere plekken - omdat je anders misschien iets zou opblazen. Anders gezegd: hardware-onderdelen zijn geen tijdloze legoblokjes.

Twee jaar na de eerste Fairphone is er bovendien alweer een nieuw model, en de eerste had juist problemen met de softwareondersteuning. De Tegenlicht-aflevering laat mooi zien hoe moeilijk het is om een hele productieketen te doorbreken.

Begrijp me niet verkeerd: er zijn goede redenen om een Fairphone te kopen. Dit is een project dat aan smarthonefabrikanten laat zien dat heel veel consumenten willen dat de wereld eerlijker wordt.

Maar is de Fairphone ook de technologische oplossing? Daar lijkt het niet op. Google staakte vorige maand het eigen modulaire smartphone-project (Ara). Een reden gaf het bedrijf niet, maar tegen Reuters sprak een tech-specialist van ‘een gefaald wetenschappelijk experiment’.




Kijk de aflevering van Tegenlicht over Bas van Abel en de Fairphone hier terug Lees bij Reuters over het besluit van Google om de modulaire Ara-smartphone op de plank te leggen Lees mijn verhaal terug: Waarom je smartphone er zo snel mee ophoudt Bekijk hier mijn overzicht met tips hoe je zo lang mogelijk met je smarpthone doet (en waar je op moet letten als je een nieuwe koopt)
Journalist, gespecialiseerd in mobiliteit en duurzaamheid