Spring naar inhoud

Ik laat mezelf 72 uur lang opnemen in een verpleeghuis. Wat zal ik leren?

Vandaag neem ik mijn intrek op een zorgafdeling in Zeeland met plek voor acht demente ouderen. Ik zal hier zoveel mogelijk leven zoals zij: eten wat zij eten, op dezelfde manier de dag doorbrengen en ja, ook dezelfde zorg ervaren.

Op De Dag van de Verpleging, afgelopen donderdag, ontmoette ik een verzorgende die veertig jaar ervaring heeft in de ouderenzorg, Tannie, en haar leidinggevende, Thea. Beiden hebben ervaren hoe het is zorg te krijgen in een zorglab (een voor dit doel nagebouwd zorgcentrum, een door de Europese Unie gefinancierd project).

Nadat ik vertelde dat ik voor De Correspondent een stuk heb gemaakt over een zorgprofessor die zich 72 uur liet opnemen in een verpleeghuis, liet ik vallen dat ik ook graag zorg zou wil ervaren. Spontaan nodigden de dames me uit om te verblijven in hun zorgcentrum, gelegen in een klein Zeeuws dorpje. ‘Blijf vanavond nog’, opperde Thea zelfs.

Ik moest er een nacht over slapen, maar ik ga. Tannie en Thea hebben mijn rollator al klaargezet.

Ik hoor dat het een heftige ervaring is om als gezond persoon in een verpleeghuis te gaan wonen. Hoewel ik het best spannend vind, verwacht ik dat het mee zal vallen.

Ik heb nooit in een ziekenhuis gelegen. Ik was een jaar of drie toen ik voor het laatst totaal afhankelijk was van zorg. Gewassen moeten worden door een vreemde lijkt me het meest ongemakkelijk, maar hoe verschillend kan dit zijn van een massage?

Een week geleden sprak ik een bestuurder van een zorginstelling die zich heeft laten opnemen in een verpleeghuis, netzoals zorgprofessor Henk Nies. Hij vertelt dat je je eigen karaktereigenschappen nadrukkelijker tegenkomt als je in de rol stapt van cliënt.

Dat gaat nog wat worden, ik ben best een controlfreak. Het liefst wil ik alles zelf doen. Wat ik hoop te leren, naast loslaten:

- Hoe het leven op een dementieafdeling eruitziet;

- Wat er belangrijk is voor ouderenwoningen en -zorg van de toekomst;

- Inspiratie vinden om gezonder te gaan leven;

- Hoe het ongeveer is om geen reden te hebben om je bed uit te komen;

- Wat de ouderenzorg beter zou maken.

Lees hier mijn stuk: Zorgprofessor Henk Nies liet zich 72 uur lang opnemen in een verpleeghuis om zelf te ervaren hoe dat is. Eenmaal uit zijn ivoren toren kon hij tien lessen trekken over wat hem straks wellicht te wachten staat.
Correspondent Oud worden