Het docenttalent van 2016 werd geboren in Irak. Dit is haar verhaal
Haza Rahim kwam als peuter naar Nederland. Haar ouders vluchtten voor het oorlogsgeweld in de tijd van Sadam Hoessein. Inmiddels doceert ze psychologie aan de Universiteit van Utrecht. Sterker nog, ze is Docenttalent van het Jaar.
Er zijn vijf redenen om te luisteren naar dit gesprek met Haza Rahim (Kirkuk, 1990):
1. Ze is geboren in het Noord-Irakese Kirkuk en groeide op in Kraggenburg en Emmeloord. Twee culturen die volgens haar voor wrijving zorgen: het saamhorigheidsgevoel van de Koerden en het individualisme van de Nederlanders. Daar probeert ze het beste van te maken. Haar levensmotto: ‘Life isn’t about waiting for the storm to pass, but about learning how to dance in the rain.’
2. Als kind van vluchtelingen toont ze een enorme gedrevenheid. Vanuit het besef dat niets vanzelfsprekend is. En omdat ze weet dat haar ouders een hoge prijs hebben betaald om haar een veiliger toekomst te bezorgen.
De beste strategie: zie elke vluchteling als een mens, niet als een getal
3. Dat lijkt gelukt. Ze was al Student van het Jaar op haar eenentwintigste, nu is ze ook Docenttalent van het Jaar. Het past bij haar werkdrift en tomeloze nieuwsgierigheid. En zo geeft ze ook les, in betrokkenheid bij elk van haar studenten. Volgens het principe: ‘Significant learning comes from a significant relationship.’
4. Wel maakt ze zich zorgen over de honderdduizenden kinderen die op de vlucht zijn. Sommigen kampen met een posttraumatische stressstoornis. Natuurlijk, om te overleven verdringen ze hun ervaringen. Maar niets wordt ooit vergeten.
5. Ook maakt ze zich zorgen over de vijandige gevoelens tegenover vluchtelingen. Dat probeert ze te pareren door begrip te blijven tonen voor iedereen. Door te blijven denken dat het grootste deel van de Nederlandse bevolking welwillend is. De beste strategie: zie elke vluchteling als een mens, niet als een term, of een getal.