Komt er na tien jaar duidelijkheid over dit grote Spaanse dopingschandaal?
In mei 2006 nam de Spaanse politie tweehonderd bloedzakken in beslag, met daarin mogelijk bewijs van grootschalig dopinggebruik door Spaanse topsporters. Maar de zakken bleven tot nu toe ongeopend.
Een Spaanse hardloper, Jesús España, is woensdag een petitie begonnen om de waarheid over dat vermeende dopinggebruik boven tafel te krijgen. Als de bloedzakken niet worden onderzocht, blijft er volgens España altijd een schaduw hangen over de vele Spaanse sportsuccessen van de afgelopen jaren.
Zelf gebruikte hij nooit. ‘Ik heb meer dan 15 jaar atletiek op hoog niveau bedreven, en er is voor mij geen grotere trots,’ schrijft España, ‘dan te weten dat alle successen die ik heb geboekt, zijn behaald [...] zonder bedrog.’
De bloedzakken werden buitgemaakt tijdens een zaak waarover ik in maart een stuk schreef. Want wat was het verhaal? In mei 2006 arresteerde de Spaanse politie de arts Eufemiano Fuentes, die tientallen atleten van doping had voorzien. Met name wielrenners bleken klant. Maar hij had er veel meer, beweerde hij. Wie dat waren, zou kunnen blijken uit de inhoud van de bloedzakken.
Maar de rechtbank stond in 2013 het openen van het bewijs niet toe. Om privacyredenen. Antidopingorganisaties zijn tegen dat besluit in beroep gegaan. Een uitspraak wordt nu al maanden verwacht, maar komt telkens niet. Om redenen die zelfs voor de baas van het Spaanse dopingagentschap onduidelijk blijven.
Zoiets voedt complottheorieën - want waarom wordt het besluit telkens zonder toelichting uitgesteld?
Dat de zaak beladen is, werd me in maart duidelijk. Voor het stuk dat ik toen schreef, zou ik de Spaanse wielrenner Jesús Manzano spreken, die destijds de zaak aan het rollen heeft gebracht. Maar ondanks herhaaldelijk gemaakte afspraken, nam Manzano even zo vaak de telefoon niet op.
Hardloper Jesús España heeft minder moeite om zich uit te spreken en impopulair te maken, en startte woensdag een petitie op de site change.org waarin hij de rechtbank oproept eindelijk uitspraak te doen.
De baas van het Spaanse antidopingbureau, Enrique Gomez Bastida, is blij met España’s petitie. ‘Er lijkt een verandering van houding in de sport te ontstaan.’
Lees hier de petitie van Jesús España Lees hier mijn eerdere verhaal over de zaak