Spring naar inhoud

Heb jij weleens een commerciële genetische test gedaan? Ik kom graag met je in contact

Wetenschappers ontdekken steeds meer genetische factoren die betrokken zijn bij ziekte en gezondheid. Commerciële partijen maken hier handig gebruik van door testen aan te bieden die jouw genenpakket in kaart brengen en je zo inzicht zouden geven in je gezondheid en mogelijke risico’s op dat vlak.

Er zijn testen die op basis van jouw specifieke genvarianten inschatten of je meer, minder of een gemiddeld risico loopt om bepaalde aandoeningen te ontwikkelen.

Andere testen gebruiken genetische eigenschappen om bijvoorbeeld een persoonlijk voedings- of leefstijladvies op te stellen, of aanbevelingen te doen voor het soort sport dat bij jou past.

Ook zijn er testen die je gemiddelde telomeerlengte meten. Telomeren zijn de uiteinden van chromosomen en hun lengte is gerelateerd aan veroudering van je lichaam. De testaanbieders zeggen dat de telomeerlengtetest inzicht geeft in je biologische leeftijd.

In een volgend verhaal wil ik het hebben over dit soort genetische testen, die niet gericht kijken naar een ziekte, maar een algemener beeld schetsen van je gezondheid en eventuele risico’s. Wat klopt van de claims die bedrijven doen?

Ik hoop in contact te komen met ervaringsdeskundigen. Daarom de vraag: ben jij of ken jij iemand die zo’n test heeft laten doen, of dit heeft overwogen?

Ik ben benieuwd wat je motivatie en verwachting was en hoe de uitslag je leven beïnvloedt. Neem contact met me op via contact@judithbrouwerschrijft.nl als je je ervaring wilt delen.

Lees hier mijn artikel over zwangerschapstesten terug En hier een verhaal over testen op kanker
Moleculair bioloog