Wat weten overheden en bedrijven over ons? Hoe komen zij aan die informatie? Wat doen ze ermee? En waarom moeten wij ons daar grote zorgen over maken?

Op 13 september verschijnt ons boek het resultaat van een drie jaar durende journalistieke zoektocht naar een antwoord op deze vragen.

Daarin constateren wij dat de belangrijkste reden dat bovenstaande vragen zo moeilijk te beantwoorden zijn, is dat wij de jacht op onze persoonsgegevens niet kunnen zien. Dat verklaart ons gebrek aan daadkracht om onze privacy te beschermen. Het verklaart waarom wij het belang van privacy vooral met de mond belijden. Het verklaart waarom wij denken niets te verbergen te hebben. In Je hebt wél iets te verbergen proberen wij het onzichtbare zichtbaar te maken.

In de onderzoeksjournalistiek geldt dat als je het naadje van de kous wilt weten, je het geldspoor moet volgen: follow the money. Als je het geld volgt, stuit je op belangen en leg je bloot wat onder de oppervlakte ligt. Voor onze zoektocht houden wij vast aan een ander adagium: follow the data. Door onze datasporen te volgen laten wij zien welke informatie wij allemaal onbewust over onszelf weggeven, hoe tientallen bedrijven en instanties onze informatie onderling delen en verhandelen en welke beslissingen er worden genomen op basis van die data.

Door onze datasporen te volgen laten wij zien welke informatie wij allemaal onbewust over onszelf weggeven

Op 15 september, twee dagen nadat het boek in de boekhandels ligt, organiseren wij in de Stadsschouwburg Utrecht Het Grote Privacy Experiment. Een avond waarop wij - met publiek en experts - óók het onzichtbare zichtbaar zullen maken.

Met de programmamaker van De Correspondent, Machteld Vinkenborg, stelden wij het programma op. Een tipje van de sluier, in willekeurige volgorde:

  • Wij zijn trots dat Maxim Februari, in onze ogen de origineelste Nederlandse denker over deze thema’s, een verhaal zal houden over het belang van privacy en duidelijk zal maken dat privacy over veel meer gaat dan het individu en diens persoonsgegevens.
  • In ons boek maken wij een vergelijking tussen het privacyprobleem en de opwarming van de aarde. Welke lessen kan de privacybeweging trekken uit de successen van de klimaatbeweging? Over deze vergelijking zullen Europarlementariër Sophie in ‘t Veld, directeur van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom Hans de Zwart en onze eigen correspondent Klimaat & Energie Jelmer Mommers met elkaar in debat gaan.
  • Schrijver Tommy Wieringa zal ingaan op zijn ideeën over de gevolgen van ongebreidelde surveillance door overheden en bedrijven op ons en onze vrijheid.
  • Ethisch hacker Wouter Slotboom, die ons met zijn ongeëvenaarde hacktrucs hielp bij onze onderzoeken naar de kwetsbaarheid van wifi-netwerken en apparaten, zal demonstreren welke risico’s wij allemaal lopen.
  • Hoofdredacteur van De Correspondent Rob Wijnberg zal zijn visie op privacy delen, zoals hij dat de afgelopen jaren ook in verschillende essays op De Correspondent deed.

Let op: geheel in lijn met het onderwerp moeten we over bepaalde programmaonderdelen nog een beetje geheimzinnig blijven, maar we beloven een avond vol nieuwe ideeën en experimenten - waarna je nooit meer zult zeggen dat je niets te verbergen hebt.

Kom je ook? De Belgische editie van Het Grote Privacy Experiment vindt plaats op woensdag 11 januari 2017 in Gent. Het programma begint om 20.00 uur en duurt ongeveer 2 uur. Hier vind je meer over het evenement (uitverkocht) Je hebt wél iets te verbergen Het grootste probleem van privacy? We kunnen de jacht op onze persoonsgegevens niet zien. In ons nieuwe boek ‘Je hebt wél iets te verbergen’ leggen wij bloot welke gegevens je allemaal weggeeft en aan wie. En, belangrijker nog: welke ingrijpende gevolgen dat heeft voor ons allemaal. Nu in de boekhandel! Wil je een gesigneerd exemplaar? Bestel het dan in onze kiosk. Bestel een gesigneerd exemplaar!

Meer lezen over privacy?


‘Misschien moeten we het woord privacy niet meer gebruiken’, zegt de man die er toezicht op hield Jacob Kohnstamm stopt na twaalf jaar als voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. Zijn diagnose: onze persoonlijke gegevens zijn een betaalmiddel geworden. Maar wat ermee gebeurt als het is afgeschreven, weten we niet. Een afscheidsinterview met de toezichthouder die soms liever activist had willen zijn. Lees het verhaal hier terug Deze wetenschappers luiden de noodklok: Big Data heeft een tegenmacht nodig De overheid gaat erbarmelijk om met de privégegevens van Nederlanders, concludeerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid al in 2011 in een schokkend rapport. Twee auteurs van dat rapport stellen nu vast: niet alleen begrijpen politici de privacygevaren niet, ze maken ze alleen maar groter. Lees het verhaal hier terug

Op de hoogte blijven?

Wil je een seintje krijgen als Dimitri verhalen schrijft? In zijn werk laat Dimitri zien hoe die technologie werkt en naar wat voor toekomst onze persoonlijke datasporen leiden. Meer lezen? Geef je dan op voor zijn nieuwsbrief Wil je een seintje krijgen als Maurits verhalen schrijft? Maurits’ missie: Het kritisch volgen van hen die de macht over onze persoonsgegevens hebben - van De Belastingdienst tot Google tot de AIVD. Meer lezen? Geef je dan op voor zijn nieuwsbrief Wil je een seintje krijgen als De Correspondent een evenement organiseert? Regelmatig organiseren we evenementen waarbij correspondenten en leden het gesprek offline kunnen voortzetten. Meer weten? Geef je dan op voor de evenementennieuwsbrief