Kostte stroming Kromowidjojo een medaille?

Was er een stroming in het Olympische zwembad in Rio de Janeiro? En was die stroming van invloed op de uitkomst van de 50 meter vrije slag, waaraan bij de vrouwen Ranomi Kromowidjojo deelnam? De Nederlandse zwembond wil niet op deze suggestie reageren.

Waar dit over gaat? Een analyse van de zwemsite SwimSwam wijst die richting op. Op basis van een data-analyse vraagt de auteur, Barry Revlin, zich af of er een stroming was in het bad.

Ik heb de kwestie woensdagavond voorgelegd aan Sander Schreven, die inmiddels terug is uit Rio de Janeiro. Na overleg liet hij vrijdagochtend via WhatsApp weten dat de zwemploeg niet reageert op het bericht van SwimSwam.com of andere berichten over de kwestie.

De Duitse zwembond is zich ook bewust van het mogelijke probleem. De Duitse zwemster Sarah Köhler maakte al tijdens het toernooi gewag van een indruk dat heen- en terugzwemmen anders was. (Wat niet per se ongewoon is, want verdenkingen over stroming is een onderwerp dat vaker ter sprake komt tijdens en na zwemtoernooien.)

Een woordvoerder ging navraag doen of de Duitse zwembond vervolgonderzoek wil instellen.

Nu zeggen de data op zichzelf niks. Zinvol zou het zijn om een stromingtest uit te voeren op het zwembad in Rio. De fabrikant van het bad zei tegen SwimSwam dat er vooraf is getest en dat er ‘nul aanwijzingen’ waren dat er iets mis was. Hij leverde er twee video’s bij als bewijs (zie onder).

De fabrikant verwelkomt vervolgonderzoek om ‘snel zwemmen en eerlijke competitie’ te garanderen. Dat klinkt goed. Het (tijdelijke) bad staat nog in Rio. De vraag is of iemand het gaat onderzoeken.

Lees hier de analyse van SwimSwam Lees hier de reactie van de fabrikant van het bad Bekijk hier de video van fabrikant Myrtha Pools Lees hier over de twijfel bij een Duitse zwemster