We hebben net een beeldparel gepubliceerd, dat durf ik best te zeggen. Bovenaan prijkt een prachtige video, die er speciaal voor is gemaakt.

Niet al het beeld dat op dit platform verschijnt, wordt er exclusief voor gemaakt. Maar wel zo veel mogelijk. Voor ons recent gepubliceerde jaarverslag zette ik de cijfers over onze beeldmakers eens op een rij. In ons derde jaar zijn bij 210 verhalen illustraties gemaakt en bij 189 verhalen fotoseries. Inmiddels hebben we met 71 fotografen en 75 illustratoren mogen

Dat zijn allemaal beeldmakers met zeer uiteenlopende stijlen en werkwijzen. Het is daarom altijd zoeken naar de juiste beeldmaker, die zowel in stijl als inhoudelijk het verhaal van de correspondent kan verrijken.

Voor het thema Cijfers vroeg ik Martin van der Molen en Silas Nout van een korte videoloop te maken. Het werk van laat zich het beste typeren als humoristisch, ambachtelijk, stilistisch en fantasievol. Zij zijn in staat om een abstract gegeven als gegoochel met cijfers stijlvol en met een knipoog te verbeelden.

Ik vroeg ze ook van het maakproces foto’s te maken. Want toen ik Van der Molen en Nout de opdracht uitlegde, had ik al wel een idee hoe het beeld eruit zou kunnen zien. Maar ik had geen idee hoe dat beeld dan gemaakt moest worden. Ik wist wel dat juist deze twee beeldmakers met een verrassende oplossing zouden komen.

En de grap is dat, toen ik het uiteindelijke resultaat zag, ik niet kon raden hoe ze het gemaakt hadden. Pas toen ik de foto’s van het maakproces zag, begreep ik het. En toen ik dát eenmaal wist, ging ik ineens heel anders naar de video kijken.

Eerst die video:

Vimeo

Dit eindresultaat komt nauw overeen met het omschreven idee in het begin van de opdracht: ‘De hand verschuift de ‘cijfers’ en manipuleert ze zo dat de cijfers het mooist uitkomen.’ Ze stuurden deze schets:

Maar hoe hebben ze die schets omgezet in beeld? En dat bewegend gekregen? Door het hele beeld, of delen ervan, te tekenen en dan te laten bewegen door het te animeren. Met stop-motion kan het ook, door heel veel foto’s te maken en die achter elkaar af te spelen, om zo beweging te suggereren, maar dan wordt de beweging niet zo vloeiend. Door zouden vormen kunnen worden ingedrukt en uitgerekt. Maar, en ik citeer Van der Molen: ‘Dat is wel lastig, want we kunnen zelf niet met After Effects overweg.’

Dus hoe hebben ze het dan voor elkaar gekregen? Voor hen is het hoogst haalbare als het op het eerste oog digitaal lijkt, maar in werkelijkheid analoog is. Dat het allemaal analoog is, zie je terug in de kwaliteit van het eindresultaat. De objecten hebben textuur. Kleurverlopen, schaduwen en lichtinval zijn echt. Alle bewegingen kloppen. Aan de details zie je dat het allemaal echt is. Het is authentiek.

Na het schetsen, en de goedkeuring mijnerzijds, maakten ze een maquette van karton:

Toen de maquette klopte en het idee er ook driedimensionaal goed uitzag, kozen ze het juiste formaat en het juiste materiaal. Voor Van der Molen en Nout is dat hout, omdat het zo makkelijk te bewerken is.

De bodemplaat is van gelaserd hout bekleed met ruitjespapier. De balkjes van 44 bij 44 millimeter zijn netjes geschuurd, geschilderd met éérst een laag grondverf en daarna de juiste kleur spuitverf. Dit zodat de structuur gladder wordt en de verflaag egaal en dekkend is.

Maar dan - en de foto hierboven verklapt het al een beetje - hoe kunnen die blokken dan zo gelijkmatig bewegen dat het lijkt alsof ze echt met elkaar in verband staan? Zodat het lijkt alsof de ene echt hoger wordt doordat de hand de andere naar beneden drukt?

Door de staven tussen twee bodemplaten omhoog en naar beneden te schuiven. De kleine satéprikkers in de balken zorgen ervoor dat de balken in bewegingsafstand verschillen en niet doorschieten.

Het enige wat je dan nog nodig hebt, is iemand die onder de tafel de bediening op zich neemt. Dat werd Nout. Naar verluidt kostte het een uur en rugpijn om de balkjes goed getimed en vloeiend te laten bewegen.

En de hand die op de video in beeld komt? Die is van Malique Mohamud, onze

Hun truc is dus dat ze een idee bedenken zonder zich door praktische zaken te laten beperken, en vervolgens met zo veel mogelijk kennis over die praktische zaken tot een mooie oplossing komen.

Professionals met gevoel voor esthetiek.

En zo is daar de video, die mooi in de vormgeving van het thema past en bovendien de essentie van het thema verbeeldt. Want cijfers suggereren objectiviteit, maar waar moet je op letten als je een cijfer tegenkomt? Hoe herken je misleiding? Wie meet en wie beslist?

De video duurt slechts tien seconden, maar loopend kan ik er veel langer naar staren, en van genieten:

Vimeo

Bekijk ’m ook in het thema (op je mobiel zul je een still van de video zien), zodat je ook kan zien hoe mooi het beeld past in het design van het thema:

Thema: Cijfers Welkom in het Theater van de Objectiviteit! Het grootste onbegrepen spektakel in Nederland en omstreken. De correspondenten Sanne, Maite, Jesse en Rutger stellen je vandaag voor aan de belangrijkste acteurs: cijfers. Bekijk hier dit thema Alle thema’s Ook in de andere thema’s publiceerden we mooie beelden. Bekijk hier het overzicht Kunst moet van ‘nice to know’ naar ‘need to know’ in de journalistiek Meestal vind je interessante kunstprojecten alleen in de kunstsecties van media. En dat terwijl kunst goed in staat is ons op een andere manier naar de wereld te laten kijken. Daarom een pleidooi om kunst een prominentere rol te geven in journalistiek. Lees mijn verhaal hier terug