Twee reacties die verschenen onder ons profiel over Wereldbankeconoom Martin Ravallion, het brein achter de armoedegrens:

‘De ‘armoedebestrijding’ van de Wereldbank is (...) helaas vooral een dekmantel voor agressieve beleidsaanpassingen ten faveure van grote Amerikaanse

Ravallions werk kan ‘als afleidingsmanoeuvre functioneren om het probleem bij de wortels aan te pakken en de Wereldbank aan een positief imago te

Beide lezers zetten hun vraagtekens bij de organisatie waar hij 25 jaar lang werkte: de Wereldbank.

Is die club wel te vertrouwen?

Groei, groei, groei

De zorgen over de Wereldbank zijn niet ongegrond. De organisatie, die jaarlijks miljarden dollars aan leningen voor ontwikkelingswerk uitdeelt, heeft wereldwijd een dubieuze reputatie. Dat komt vooral door de jaren tachtig, het ‘verloren decennium’ voor de armen.

Het neoliberale gedachtegoed van Margaret Thatcher en Ronald Reagan had in die tijd ook de internationale politiek in zijn greep. De Wereldbank - de machtigste ontwikkelingsorganisatie ter wereld - was in de ban van één ding: economische groei.

Die focus had verregaande gevolgen. Als een arm land geld wilde lenen, werden drastische maatregelen geëist: het privatiseren van staatsbedrijven, opheffen van handelsbarrières en dereguleren van de markt. Met name in arme landen heeft de Wereldbank zo het imago gekregen van een neokoloniale economische bezettingsmacht.

Ondertussen lijkt er een nieuwe wind te waaien. Er is meer aandacht voor armoede en ongelijkheid bij de Wereldbank. En ooit een fervent criticus, is nu president van de organisatie.

Naar het hol van de leeuw

In hoeverre is de Wereldbank inmiddels veranderd? Hoe slecht was de organisatie überhaupt in het verleden? En hoe groot is de invloed van de Verenigde Staten?

Dat willen wij gaan uitzoeken. We beginnen onze zoektocht met een reis naar Washington DC, waar we de jaarlijkse bijeenkomst van de Wereldbank en het IMF bezoeken.

We hebben meer vragen:

  • Veel Wereldbankmedewerkers zijn hoogopgeleid en van goede komaf. Hoe bestrijd je armoede als je er zelf geen ervaring mee hebt?
  • De president van de organisatie is standaard een Amerikaan, benoemd door de overheid. Kan en moet dit systeem democratischer worden?
  • Hoe meer leningen de Bank uitgeeft, hoe meer Het risico: lukraak geld uitdelen, met eventuele schade voor mens en natuur. Hoe voorkom je zulke perverse prikkels?

Op 3 oktober vertrekken we. Heb jij tips? Vragen die we niet moeten vergeten? We nemen ze heel graag mee naar de Verenigde Staten.

Wil je op de hoogte blijven van Maites artikelen? Als correspondent Conflict & Ontwikkeling is Maite op zoek naar manieren om de wereld een beetje beter te maken. Wil je weten wat ze zoal tegenkomt op haar zoektocht? In haar tweewekelijkse nieuwsbrief tipt ze je het beste wat ze leest, ziet en hoort over haar onderwerp. Schrijf je hier in voor Maites nieuwsbrief Wil je op de hoogte blijven van Sannes artikelen? Als correspondent Ontcijferen onderzoek ik de wereld van cijfers. In mijn nieuwsbrief houd ik je op de hoogte van mijn verhalen en deel ik het beste wat ik zie, hoor en lees. Een vast onderdeel: #nerdalert, voor de getallenliefhebbers. Schrijf je hier in voor Sannes nieuwsbrief

Verder lezen...

Maak kennis met de grootste armoedebestrijder ter wereld die nog nooit in de krant heeft gestaan Ieder nieuwsbericht dat je leest over armoede is te danken aan één onbekende maar revolutionaire econoom. Vreemd genoeg heeft hij zelf nooit de media-aandacht gekregen die hij verdient. Ontmoet Martin Ravallion, de man die armoede wereldwijd op de kaart zette. Lees ons verhaal hier terug Maak kennis met de grootste bank ter wereld waar je niets van weet Ontwikkelingsgeld kwam altijd van westerse instituties als de Wereldbank of het IMF. Sinds kort heeft China ook een ontwikkelingsbank, met niet minder dan 100 miljard dollar in kas, waaronder bijna 1 miljard euro uit Nederland. Gevolg: een spannend geopolitiek spel. Lees het verhaal van Hans hier terug Leestip: dit geweldige profiel van de president van de Wereldbank Het is de meest invloedrijke organisatie op het gebied van ontwikkeling: de Wereldbank. Wie staat er aan het hoofd van deze club? Lees de notitie hier terug