Overweldigend. Hartverwarmend. Inspirerend. Al die kwalificaties gaan op voor de lawine aan reacties die ons initiatief Nieuw in Nederland - om honderden Correspondentleden met vluchtelingen te laten praten en op basis daarvan verhalen te schrijven - de afgelopen dagen teweegbracht. We zijn hard op weg naar de duizend inschrijvingen. De mailbox van ons speciale mailadres puilt uit.

Honderden Correspondentleden praten met vluchtelingen over hun eerste jaar in Nederland. Doe je mee? Doe mee met een uniek initiatief. Hoe gaat het verder met vluchtelingen als ze eenmaal hier zijn? De Correspondent mobiliseert honderden leden om dat uit te zoeken. Geef je vandaag nog op. Lees de oproep hier terug

Een flink aantal leden dat zich inschreef, wilde liefst meteen aan de slag. ‘Waarom hebben we het aanmeldingsformulier nog niet gekregen,’ vroegen velen zich de afgelopen dagen af. Ze wilden het formulier graag zo snel mogelijk invullen samen met een nieuwkomer. Pas vanaf dat moment doen ze actief mee aan het initiatief. Pas dan ontvangen ze op 24 oktober de eerste lijst met vragen.

Illustratie: Esther de Korte
Illustratie: Esther de Korte

Dat we alle leden die zich inschreven niet direct het aanmeldformulier hebben gestuurd, had met het volgende te maken. In theorie is het mogelijk voor niet-leden om het initiatief te saboteren. De nieuwkomers waarop ons initiatief zich richt, zijn niet bij alle Nederlanders even geliefd. Daarom moesten we eerst controleren of het bij inschrijving opgegegeven e-mailadres wel voorkomt in het ledenbestand van De Correspondent. Dat is bij de meeste inschrijvingen inmiddels gebeurd. De eerste 900 aanmeldformulieren zijn woensdagmiddag de deur uitgegaan.

We werden de afgelopen dagen overstelpt met suggesties voor verhalen en met aanbiedingen van diensten om het initiatief te ondersteunen. De veelheid en het enthousiasme deden ons gloeien. Voor tips en uitwisseling van ervaringen kunnen leden die meedoen, voortaan terecht op een speciale

De eerste verhalen over hoe het de nieuwkomers vergaat, zijn in aantocht. Onze eerste reportage is een feelgoodverhaal over een indrukwekkende Syrische sportvrouw uit Hoorn. Zij gaf dinsdag haar eerste betaalde karateles aan kinderen, voornamelijk vluchtelingenkinderen. Gastcorrespondent Colette van Nunen komt zaterdag met haar eerste verhaal over een inburgeringsklas in Oss.

Intussen moedigen we iedereen aan zich alsnog in te schrijven. Inschrijven en aanmelden met een nieuwkomer kan nog tot 20 oktober.

Deze reportage is onderdeel van het initiatief Nieuw in Nederland. Zonder financiële bijdrage van was dat niet mogelijk geweest.

Wil je meedoen met Nieuw in Nederland? Help je mee om zicht te krijgen op hoe het vluchtelingen na vestiging in Nederland vergaat? Schrijf je dan nu in voor Nieuw in Nederland. Dat doe je via dit formulier. Je ontvangt nieuws en updates in je mailbox Hoe kom je in contact met een vluchteling? En meer vragen over Nieuw in Nederland beantwoord Doe mee met een uniek initiatief. Hoe gaat het verder met vluchtelingen als ze eenmaal hier zijn? De Correspondent mobiliseert honderden leden om dat uit te zoeken. In dit stuk: hoe je in contact komt met een vluchteling. Lees de instructies en achtergrondinformatie hier terug