Filipijnse anti-mijnbouwactivist Jimmy Saipan vermoord

Saipan was een van de activisten die ik begin dit jaar volgde tijdens het maken van een reportage over de strijd van de inwoners van de Zuid-Filipijnse Compostelavallei tegen de komst van een grootschalig mijnbouwbedrijf op hun voorouderlijke land.

Saipan wist dat wat hij deed gevaarlijk was. Alleen al in januari, de maand dat ik hem bezocht, werden vier lokale activisten vermoord. In februari stierven drie activisten, waaronder een bananenverkoopster die ik tijdens mijn bezoek kort had gesproken. Maandag werd Saipan door een onbekende schutter neergeschoten. Hij stierf dinsdag aan zijn verwondingen in het ziekenhuis van Tagum City.

De moord past in een wereldwijde trend waar klimaatactivisten steeds vaker het slachtoffer zijn van dodelijke aanvallen. 2015 was met minimaal 185 doden zelfs het meest dodelijke jaar voor klimaatactivisten ooit, stelt Global Witness, een organisatie die zich inzet voor het bekendmaken van problemen rondom grondstoffenroof.

De Filipijnen staan na Braziliƫ op de tweede plaats, met 39 moorden op klimaatactivisten. Wereldwijd vallen de meeste doden bij verzet tegen de komst van mijnbouwbedrijven.

Aanvulling: Vandaag, 13 oktober, werd ook de 28-jarige klimaatactivist Anoy Pasaporte doodgeschoten door een onbekende schutter. Hij was lid van Panalipdan Youth, een organisatie die streed tegen de komst van grootschalige mijnbouw in de Compostelavallei.

Lees hier het bericht over de moordaanslag op Jimmy Saipan Lees hier meer over de groei van aanvallen op klimaatactivisten Lees hier de reportage die ik met hulp van Jimmy Saipan maakte in de Filipijnen
Tijdens ons bezoek werd een stuk inheems land in opdracht van de lokale autoriteiten ontgonnen zonder toestemming van de eigenaresse. Jimmy Saipan snelde erheen om de daders te stoppen. Hij staat in het midden van deze foto