Een aantal veelbelovende vondsten kun je de komende maanden al bekijken in het Stedelijk Museum Amsterdam. Een wandkleed van cocktailprikkers, een energie-opwekkend glas-in-loodraam, vlees uit het laboratorium: je ziet het op de tentoonstelling Opvallend veel kunstenaars en ontwerpers gebruikten er afgedankte materialen als grondstof voor nieuwe, hoogwaardige producten. Zo zijn er sieraden van samengeperst fijnstof, een stoel van oude cd’s, spiegels van chemisch afval en een huis gemaakt van plantaardig restmateriaal.

Onrealistische toekomstdromen? Niet allemaal. Het daadwerkelijk uitvoeren van deze futuristische fantasieën is dichterbij dan je misschien denkt.

Hoe dichtbij, dat bespreken we tijdens een nieuwe editie van Artfest. Die vindt dus plaats in het Stedelijk, tijdens de een nacht waarop ruim vijftig Amsterdamse musea tot in de late uurtjes open blijven. Tijdens de talkshow gaan we in gesprek met de makers van de twee projecten die ons het meest fascineerden: Agatha Haines en Jesse Howard.

Je hart upgraden: kan dat?

Illustratie van een ‘electro stabilis cardium’-orgaan door kunstenares Beatrice Haines

volgt de ontwikkelingen rondom het ‘bioprinten’ van organen op de voet. Is het mogelijk, en wenselijk, om extra eigenschappen aan deze nieuwe organen toe te voegen? Door deze toekomstscenario’s in haar werk Circumventive Organs heel realistisch te visualiseren, geeft Haines de aanzet voor een interessant debat over vooruitgang en ethiek.

Je broodrooster: toch maar repareren?

Uit het project Transparant Tool van Jesse Howard

Het project Transparent Tools van biedt een oplossing voor een frustrerend probleem van onze tijd. Als een apparaat kapot gaat, is het bijna altijd goedkoper om een nieuw exemplaar te kopen dan om het te laten repareren – hoe klein het mankement ook is. Zou het niet veel fijner en duurzamer zijn wanneer consumenten zelf hun broodrooster of waterkoker in elkaar kunnen zetten?

Howard ontwierp verschillende huishoudelijke apparaten die je zelf, met makkelijk verkrijgbare spullen en een vrij verkrijgbare handleiding, in elkaar kunt zetten. Gaat dat ons minder afhakelijk maken van grote fabrikanten?

Maar kan kunst wel echt verschil maken?

Knitted-Meat in de tentoonstelling Dream Out Loud.

Ten slotte spreken we Lennart Booij, conservator toegepaste kunst en vormgeving bij het Stedelijk en samensteller van Dream Out Loud. Wat wil hij vertellen met de tentoonstelling? En in hoeverre denkt hij dat de ideeën van deze kunstenaars echt een verschil kunen maken?

Verder hebben we zoals altijd een quiz en kun je blijven hangen voor de afterparty. Hopelijk tot dan!

Koop hier je kaartjes voor de Museumnacht Amsterdam Artfest: Toekomstdromen vindt plaats tijdens de Museumnacht op 5 november 2016 om 20:00 uur in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Bestel hier je kaarten

Eerdere edities van Artfest:

Terugkijken: onze talkshow over kunst die ophef veroorzaakt Buttplugs, kannibalisme, genocide: het kwam allemaal voorbij tijdens de woelige ophefeditie van kunsttalkshow Artfest, die ik vorige week presenteerde met Ernst-Jan Pfauth. De VPRO legde de avond vast en jullie kunnen hem hier terugkijken. Lees het verhaal van Marian hier terug We organiseerden een talkshow over kunst en natuur. Kijk hier Artfest terug Afgelopen donderdag presenteerde ik met collega Ernst-Jan Pfauth Artfest: De Natuureditie. Want hoe beïnvloeden kunst en natuur elkaar? De VPRO filmde de hele avond, zodat je die ook hier kunt terugkijken. Lees het verhaal van Marian hier terug