Spring naar inhoud

Al ruim 600 Correspondentleden en vluchtelingen hebben elkaar gevonden

Ons eerste doel is bereikt: honderden leden van De Correspondent koppelen aan honderden vluchtelingen die het afgelopen jaar een verblijfsvergunning en huisvesting kregen. Drie weken nadat we Nieuw in Nederland lanceerden, verbindt het initiatief zo’n 600 mensen. Dat is een prachtig resultaat.

Nu begint pas het echte werk, dat waar het ons werkelijk om te doen is. Vandaag sturen we naar alle leden die met een nieuwkomer meedoen een eerste serie van ruim dertig vragen. Antwoorden verwachten we binnen twee weken terug: vóór 7 november.

Op die manier hopen we een begin van een beeld te krijgen van hoe het de nieuwkomers vergaat bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Hoe redden ze zich? Waar worstelen ze mee? Waar lopen ze tegenaan? Antwoorden op die vragen zijn van belang voor elke vluchteling apart en voor de Nederlandse samenleving als geheel.

De informatie die leden en nieuwkomers ons aanreiken door het beantwoorden van vragen, zes maanden lang, zetten wij om in journalistieke verhalen. In reportages, interviews, analyses en thematische artikelen.

Later deze week komen we met een update.

Daarin vertellen we:

-Wat we weten van leden en nieuwkomers die meedoen. Zoals hoe ze met elkaar in contact zijn gekomen

-Over bijzondere reacties die we kregen

-Over de waarde en de beperkingen van ons onderzoek

-Over de eerstvolgende reportage

Al ruim 1.500 Correspondentleden willen in gesprek met vluchtelingen. Maar gaan ze dat ook doen? Honderden Correspondentleden praten met vluchtelingen over hun eerste jaar in Nederland Hoe begin je in Nederland als je al jarenlang ontheemd bent? Dit Syrische gezin vertelt Zo vecht deze Syrische zich in Hoorn de bijstand uit Wat ik leerde over Nederland toen ik een Eritreeër op weg hielp bij het begin van zijn nieuwe bestaan
Correspondent Wereldverbeteraars