Dit kun jij doen om je smartphone zo lang mogelijk mee te laten gaan
Je kan zo snel mogelijk naar de winkel rennen om goed voor de dag te komen met een nieuwe iPhone 7. Maar je kan de nieuwste smartphone ook als het omgekeerde van een statussymbool beschouwen: hij laat zien dat je er wéér in bent getrapt. Daarom: tips om zo lang mogelijk met je telefoon te doen.
Het nieuwste model Samsung vliegt in de fik, en de iPhone 7 kan eigenlijk niets dat zijn voorganger niet ook al kon. Waarom zou je jouw oude, nog werkende smartphone nog inruilen voor een nieuwe?
Dat vroeg Douglas Rushkoff, hoogleraar media en digitale economie in New York zich onlangs af in een betoog, getiteld ‘De beste smartphone is de smartphone die je al hebt.’
Een nieuwe smartphone is volgens hem het omgekeerde van een statussymbool: het laat zien dat je er wéér in bent getrapt. Dat je ‘meer waarde toekent aan een glimmend nieuw object dan aan de impact die dat heeft op arbeid, milieu, of zelfs op je eigen tijd.’ Het is heel begrijpelijk, schrijft hij, dat we allemaal voor nieuwe smarthones vallen: de reclamecampagnes zijn letterlijk onweerstaanbaar.
Maar de impact is ook bekend: kinderen van zeven delven kobalt voor de batterijen in giftige mijnen, de mensen die ze in elkaar zetten plegen nog steeds zelfmoord, de bedrijven die de software maken betalen nauwelijks belasting (Google, Apple) en intussen groeit en groeit de elektronische afvalberg.
Schuldgevoel hierover is zinloos. Volgens Douglas Rushkoff is de enige zinvolle reactie dit: cultiveer trots dat jij nog steeds met die dikke oude smartphone vol butsen rondloopt. En dat je weet hoe je die nog kunt gebruiken, als die wat trager wordt of het geheugen volloopt.
Hieronder een handzaam overzicht van wat je zoal kunt doen om je smartphone nog wat langer mee te laten gaan. Plus tips voor waarop te letten, als er echt een nieuwe moet komen, zodat je niet over twee jaar weer honderden euro’s kwijt bent aan een nieuwe.
Geheugen vol?
- Wis apps die je zelden gebruikt. Dat kan ook energieverbruik en processorkracht schelen.
- Verplaats foto’s en video’s naar laptop, geheugenkaartje of de cloud.
- Zoek je downloadmap op en wis alles wat je niet meer nodig hebt.
- Wis af en toe de cache (niet de appdata) van je apps (iPhone, Android) - dat scheelt ruimte (maar kost misschien snelheid - je kunt ook alleen hele grote caches wissen, bijvoorbeeld die van je browser).
Specifiek voor Android:
- In nieuwere Android-versies kun je je SD-kaart gebruiken als ‘interne opslag’. Daarmee los je meteen het hele probleem op. Als je hiervoor een geheugenkaartje koopt: koop een snelle.
- Als dat niet kan maar je een geheugenkaartje hebt: installeer App2SD en verplaats een deel van je apps naar je geheugenkaartje. Wederom: als je hiervoor een geheugenkaartje koopt, koop dan een snelle.
- Toegevoegd: Installeer de gratis app CCleaner (van Piriform om caches, klembord en downloadmapje op te schonen. (Opgelet iPhone-gebruikers: de CCleaner in de App Store is iets anders)
Specifiek voor iPhone:
- Toegevoegd: Volg de vijfde tip in dit lijstje om je smartphone helemaal leeg te maken met fabrieksherstel - je apps zet je terug vanaf iCloud
- Probeer dit wonderlijke trucje.
Batterij moe?
Een beetje smartphonebatterij gaat zo’n 1.500 laadcycli mee. Vier jaar bij één keer opladen per dag. Dit helpt om minstens die vier jaar te halen:
- Houd je batterij niet voortdurend aan de stroom. Li-ion-batterijen (die in alle smartphones zitten) gaan het langste mee als ze tot 80 procent worden opgeladen. Hitte is er slecht voor.
- Besef: alles wat je doet met je smartphone, terwijl je eigenlijk iets anders wilde doen, kost behalve tijd ook accu op een dag, en dus batterijleven op de lange termijn. Lees bij mijn collega’s Bregje Hofstede en Ernst-Jan Pfauth hoe je je leven redt van onnodige verspilling, en daarmee meteen je accu.
- De basale tips die overal van het web te plukken zijn om je batterij het einde van de dag te laten halen (zoals: dim je scherm, zorg dat het scherm na een minuut vanzelf uitgaat, en zet 3G/4G en bluetooth uit) zorgen er natuurlijk ook voor dat die minder vaak hoeft te worden opgeladen. Voor Android: gooi Facebook eraf.
Provider doet een verleidelijk voorstel?
Probeert je provider je te verleiden tot een nieuw abonnement, met ‘gratis’ smartphone? Laat maar lopen. Veel mensen hebben het al door: dat tweejarig abonnement is zelden nog de moeite waard. Als het echt tijd wordt voor een nieuwe smartphone, kun je er rustig één kiezen die jou het best en langst zal dienen. Met een sim-only-abonnement.
Toch echt toe aan een nieuwe?
Google dan eerst even of vraag na:
- Is bekend hoeveel jaar deze smartphone veiligheidsupdates en upgrades krijgt? Fabrikanten zijn hier vaak vaag over, en vooral Samsung heeft hierin een slechte naam. Meestal worden duurdere modellen met Android, de zogenoemde vlaggenschepen, langer ondersteund. iPhones worden gemiddeld ook langer ondersteund.
- Hoe reparabel is dit model?
- Hoe milieuvriendelijk werken de fabrikanten?
- Is de batterij verwisselbaar, zo ja: wat kost dat? Vaak maar een paar tientjes - en het is meestal het eerste onderdeel dat slijt.
- Is het geheugen groot genoeg voor mij of kan er (bij Androids) een SD-kaartje in? Kies voor de zekerheid liever te veel geheugen dan net genoeg, want dat blijkt meestal flink te weinig, tenzij je nooit nieuwe apps downloadt.
- Als je bij dezelfde fabrikant blijft: check de inruilprogramma’s (google op merknaam + ‘trade-up’). Veel fabrieken doen dit, ook Apple en Samsung. Bij nieuwkomer OnePlus kun je ook bepaalde Samsungs inleveren.
Wat doe je met je oude?
Laat je oude smartphone niet in een kast liggen. Hij is nu bruikbaarder dan over een tijdje.
- Ruil hem in bij de fabrikant als dat kan (zie het punt hierboven).
- Geef hem cadeau aan een familielid of vriend.
- Lever hem in in de buurt (samen met je inktcartridges) en steun een goed doel.
- Verkoop hem aan een tussenhandelaar.
- Heb je een iPhone: lever hem in voor een cadeaubon of korting op een volgende.
PS: Koop een goed hoesje
Heel veel smartphones verongelukken in de bloei van hun leven.
Op 26 oktober heb ik twee tips van lezers toegevoegd. Dank voor jullie bijdragen!