Het nieuwste model Samsung vliegt in de fik, en de iPhone 7 kan eigenlijk niets dat zijn voorganger niet ook al kon. Waarom zou je jouw oude, nog werkende smartphone nog inruilen voor een nieuwe?

Dat vroeg Douglas Rushkoff, hoogleraar media en digitale economie in New York zich onlangs af in een getiteld ‘De beste smartphone is de smartphone die je al hebt.’

Illustratie: Bjorn Gort (voor De Correspondent)

Een nieuwe smartphone is volgens hem het omgekeerde van een statussymbool: het laat zien dat je er wéér in bent getrapt. Dat je ‘meer waarde toekent aan een glimmend nieuw object dan aan de impact die dat heeft op arbeid, milieu, of zelfs op je eigen tijd.’ Het is heel begrijpelijk, schrijft hij, dat we allemaal voor nieuwe smarthones vallen: de reclamecampagnes zijn letterlijk onweerstaanbaar.

Maar de impact is ook bekend: kinderen van delven kobalt voor de batterijen in giftige mijnen, de mensen die ze in elkaar zetten plegen zelfmoord, de bedrijven die de software maken betalen nauwelijks belasting en intussen de elektronische afvalberg.

Schuldgevoel hierover is zinloos. Volgens Douglas Rushkoff is de enige zinvolle reactie dit: cultiveer trots dat jij nog steeds met die dikke oude smartphone vol butsen rondloopt. En dat je weet hoe je die nog kunt gebruiken, als die wat trager wordt of het geheugen volloopt.

Hieronder een handzaam overzicht van wat je zoal kunt doen om je smartphone nog wat langer mee te laten gaan. Plus tips voor waarop te letten, als er echt een nieuwe moet komen, zodat je niet over twee jaar weer honderden euro’s kwijt bent aan een nieuwe.

Geheugen vol?

Illustratie: Bjorn Gort (voor De Correspondent)
  • Wis apps die je zelden gebruikt. Dat kan ook energieverbruik en processorkracht schelen.
  • Verplaats foto’s en video’s naar laptop, geheugenkaartje of de cloud.
  • Zoek je downloadmap op en wis alles wat je niet meer nodig hebt.
  • Wis af en toe de cache (niet de appdata) van je apps - dat scheelt ruimte (maar kost misschien snelheid - je kunt ook alleen hele grote caches wissen, bijvoorbeeld die van je browser).

Specifiek voor Android:

Specifiek voor iPhone:

Batterij moe?

Illustratie: Bjorn Gort (voor De Correspondent)

Een beetje smartphonebatterij gaat zo’n 1.500 laadcycli mee. Vier jaar bij één keer opladen per dag. Dit helpt om minstens die vier jaar te halen:

Provider doet een verleidelijk voorstel?

Probeert je provider je te verleiden tot een nieuw abonnement, met ‘gratis’ smartphone? Laat maar lopen. Veel mensen dat tweejarig abonnement is zelden nog de moeite waard. Als het echt tijd wordt voor een nieuwe smartphone, kun je er rustig één kiezen die jou het best en langst zal dienen. Met een sim-only-abonnement.

Toch echt toe aan een nieuwe?

Illustratie: Bjorn Gort (voor De Correspondent)

Google dan eerst even of vraag na:

En de Fairphone dan? Wat het probleem is van modulaire smartphones Lees mijn notitie hier

Wat doe je met je oude?

Laat je oude smartphone niet in een kast liggen. Hij is nu bruikbaarder dan over een tijdje.

PS: Koop een goed hoesje

Heel veel smartphones verongelukken in de bloei van hun leven.

Op 26 oktober heb ik twee tips van lezers toegevoegd. Dank voor jullie bijdragen!

Hoe het komt dat je smartphone zo snel veroudert De tips in deze gids horen bij dit verhaal over hoe het eigenlijk komt dat de smartphone die je vandaag koopt over een paar jaar alweer aan vervanging toe is.

Lees hier hoe het zit
Met dit programma word je weer de baas over je eigen smartphone Correspondent Maurits Martijn en ik schrijven regelmatig over privacy en surveillance. Dat zijn niet altijd de meest opwekkende verhalen. Daarom zijn we een zoektocht begonnen naar oplossingen: hoe redden we het web? Vandaag het alternatieve besturingssysteem voor je Android-smartphone: CyanogenMod. Lees het verhaal van Dimitri hier terug We begrijpen onze technologie niet (en daar kun je wat aan doen) Van een grammofoonplaatspeler begreep iedereen hoe het apparaat werkte. Maar van een smartphone? Of het internet? We worden omringd door technologie waarvan bijna niemand de werking doorgrondt. Laat staan de politieke en economische machtstructuren erachter. Op de vierdaagse Networkshop deed ik een poging daar verandering in te brengen. Een verslag. Lees het verhaal van Maurits hier terug Wil je mijn werk volgen of helpen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief, dan hou ik je per mail op de hoogte van de stukken die ik schrijf en de vragen die ik heb. Abonneer je hier