Spring naar inhoud

De iPhone 7 kost 769 euro in de winkel. Aan materiaal: 206 euro

Wat kost het eigenlijk om een smartphone te maken? Dat onderzoeken de analisten van IHS. Zij maken een zogenoemde Bill of Materials: een factuurtje waarop je de prijs van elk onderdeel in een smartphone ziet.

Voor de hardware van de iPhone 7, die in de winkel 769 euro kost, komen de materiaalkosten voor Apple in totaal uit op 225 dollar, ofwel: 206 euro. Dit is zonder kosten voor software, ondersteuning, etc. maar inclusief kosten voor assemblage (5 dollar).

Opvallend: een geheugenuitbreiding van 128 Gb naar 256 Gb, kost Apple volgens deze analyse 8 dollar. De klant kost dat verschil 100 dollar. Ik heb aan Apple gevraagd om me uit te leggen waarom dat verschil zo goot is. Want zoals ik eerdere deze week schreef zorgt nieuwere software, bedoeld voor nieuwe systemen, er vaak voor dat je geheugen volloopt.

Maar het is natuurlijk óók zo dat je daar pas later last van krijgt, als je bij aankoop meer geheugen krijgt. Dus: waarom is meer geheugen dan zo duur?

Voor de Google Pixel heeft IHS de Bill of Materials ook net gepubliceerd: de cijfers zijn vergelijkbaar.


De Bill of Materials van de iPhone 7 De Bill of Materials van de Google Pixel Lees mijn verhaal terug: Waarom je smartphone er zo snel mee ophoudt Dit kun jij doen om je smartphone zo lang mogelijk mee te laten gaan Wil je mijn verhalen volgen?
Journalist, gespecialiseerd in mobiliteit en duurzaamheid