Korpschef Erik Akerboom kondigt vandaag op het innovatiecongres van de politie in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam een flink aantal innovaties aan. Ik sprak deze week over die vernieuwingen met de Chief Innovation Officer van de politie Hans Schönfeld. De politie moet 2.0 worden, zegt hij: ‘Niet vóór bedrijven en burgers werken, maar mét bedrijven en burgers nieuwe oplossingen bedenken en al experimenterend verbeteren.’

Agenten krijgen een bodycam (en nog 7 innovaties bij de Nederlandse politie) Innovatiechef Hans Schönfeld kondigt de nieuwe politie aan: smartphones en wifi voor alle agenten en rechercheurs, apps waarmee burgers zelf kunnen gaan rechercheren, een proef met bodycams voor agenten, broedplaatsen binnen de politie en slimmer strafrecht. En hoe de politie kan stoppen met etnisch profileren en het ruimen van thuisplantages. Lees hier mijn interview met Hans Schönfeld

De plannen

De politie heeft forse plannen. Alle executieve politiemensen en rechercheurs krijgen versneld een smartphone, zodat ze digitaal met collega’s en burgers verbonden worden. De politie experimenteert met verschillende apps, onder andere eentje waarmee burgers zelf een buurtonderzoek kunnen doen na een misdrijf.

Er komen 4.000 tablets zodat de politie ook thuis aangiftes kan opnemen. Alle politiebureaus krijgen wifi: een gratis netwerk voor bezoekers, een beveiligd netwerk voor de politiemensen zelf.

‘Ging het goed? Als een van de collega’s vindt dat er etnisch geprofileerd is, kun je dat terugkijken’

Er komt een grote proef met bodycams. ‘Wij willen zien hoe het publiek erop reageert en hoe de collega’s reageren,’ zegt Schönfeld. De camera’s kunnen bewijs opleveren of helpen bij klachtafhandeling. Een belangrijk doel van de camera’s is dat collega’s van elkaar kunnen leren door samen achteraf de beelden te bekijken: ‘Ging het goed? Als een van de collega’s vindt dat er etnisch geprofileerd is, kun je dat terugkijken.’ Daarnaast komt een trainingsprogramma met videomateriaal over wat etnisch profileren is en wat eraan te doen is.

Daarnaast begint de politie in 2017 een broedplaats met daarin verschillende ‘nesten,’ zoals sensing: ‘Wat kunnen we met camerabeelden of info uit sensoren?’ Verder komen er nesten voor informatievoorziening, ‘big data en cloud,’ cybsersecurity, digital forensics (bijvoorbeeld ultrasnelle DNA-tests op de plaats delict) en realtime intelligence. De bedoeling is snel en niet-bureaucratisch met externe partners oplossingen verzinnen en uitvoeren.

Alle duizend politiechefs krijgen een training innovatief denken. Ze leren daar nadenken over wat nieuwe ontwikkelingen zoals Blockchain, The Internet of Things of zelfrijdende auto’s voor de politie gaan betekenen.

De ideeën

Verder denkt Hans Schönfeld in het interview hardop na over slimmer strafrecht. Zo hoeft de politie niet alle thuiskwekerijen op te rollen – misschien werkt een dreigbrief van de bank of verzekeraar ook.

De politie heldert ieder jaar minder zaken op en het is een illusie dat dat op de huidige manier beter gaat worden. ‘Nu er overal sensoren in komen moeten we gaan nadenken over de ophaalpolitie naast de opsporingspolitie,’ zegt Schönfeld. Als je telefoon, laptop of e-bike weg is, kijk je via de sensor waar hij is.

Nu kan de politie er vaak niets aan doen, maar dat gaat veranderen: ‘Als je ervoor verzekerd bent, kan ik me ophaalpolitie voorstellen. Dat is een beveiligingsbedrijf dat betaald wordt door de verzekeraars. De echte politie komt er alleen bij als ze niet opendoen. Dus ophalen in plaats van opsporen.’

Lees ook:

Dit nieuwe rapport laat zien hoe de Nederlandse politie profileert. En hoe ze dat kan veranderen De politie denkt boeven te kunnen herkennen als ze ze ziet. Een rapport recent verscheen laat zien: dat valt vies tegen. Dus hoe kun je boeven vangen zonder etnisch of anderszins te profileren? Lees het verhaal hier terug De politie profileert wél bewust (en nog zes kritiekpunten op het onderzoek naar etnisch profileren) De Nederlandse politie profileert als ze boeven wil vangen. Alleen vangt ze amper boeven en ondermijnt dat profileren de rechtsstaat, blijkt uit deze maandag uitgekomen onderzoek. Toch gaan die conclusies nog niet ver genoeg. Lees de kritiek hier terug Wat de arrestatie van een onschuldige burger ons vertelt over de Nederlandse recherche Begin februari werd een Pegidademonstratie verstoord door de vondst van een nepbom. Na een anonieme tip arresteerde de politie Matt Cornell. Deze Amerikaanse student zat uren vast, terwijl hij volledig onschuldig was. Zijn dossier biedt een fascinerend inkijkje in de dagelijkse werkelijkheid van de Nederlandse recherche. Lees de reconstructie hier terug