Dag luisteraars! Het tweede seizoen van De Rudi & Freddie Show is daar. Wat betekent dat? Eigenlijk is het vooral een cosmetische verandering. We hebben nu een eigen kanaal en Rutger heeft een nieuwe bril (‘goeie kop voor de radio’ zeggen we dan).

Verder is het gewoon een gesprek als vanouds. Dit keer gaat het over de wetenschap. Want, ja: iedere week horen we wel van spraakmakende ontdekkingen. Een krachtige pose voor de spiegel draagt bij aan je zelfvertrouwen. Meer dan twee koppen koffie per dag veroorzaakt darmkanker. Goed peuteronderwijs verhoogt de economische groei.

Een sausje van ‘wetenschappelijkheid’ over een persbericht zorgt er al snel voor dat lezers boude uitspraken geloven. Maar is dat wel terecht? Een blik onder de motorkap van de wetenschap leert dat er veel, heel veel, mis kan gaan.

Onderwerpen die we in deze podcast bespreken:

  • Wanneer hebben we zelf de wetenschap verkeerd gebruikt?
  • Wat zijn de gebreken van de data die wetenschappers gebruiken (van economische statistieken tot scans van het brein)?
  • Wat is er mis met de best bekeken TED Talk aller tijden?
  • Of sterker nog: waarom klopt het meest gepubliceerde onderzoek waarschijnlijk niet?
  • Welke belangen zorgen ervoor dat er steeds weer slechte wetenschap de wereld in wordt geslingerd?
  • En waarom zijn er toch nog redenen tot hoop?

Mochten we trouwens wat vrolijk overkomen in ons gesprek - de podcast is opgenomen voor de verkiezingen in de VS.

En tot slot nog twee dingen:

  • We hebben voor deze podcast nu een eigen kanaal, onder de naam ‘De Rudi & Freddie Show.’
  • Mochten jullie onze podcast waarderen, dan zou het te gek zijn als jullie een mooie recensie zouden achterlaten in iTunes!

Verder lezen?

Waarom 90 procent van het economisch onderzoek de prullenbak in kan Economisch onderzoek is bevooroordeelder dan je denkt. Dat is de enige mogelijke conclusie als je alle onderzoek op één hoop gooit. Moeten we het dan allemáál weggooien? Nee, er is hoop. Lees hier mijn verhaal over de gebreken van economisch onderzoek Waarom we veel minder weten van ontwikkelingslanden dan we denken Afrika telt maar liefst vijf van de tien snelst groeiende economieën. En de afgelopen 25 jaar is het percentage arme en ondervoede mensen gehalveerd. Het lijkt goed te gaan met de wereld, maar klopt dit positieve beeld wel? Ik dook in de data en stel vast: we weten bar weinig van de situatie in ontwikkelingslanden. Lees hier het verhaal van Sanne over cijfers in ontwikkelingslanden terug Wij gebruiken de wetenschap te vaak verkeerd in onze artikelen. Help je ons dat beter te doen? Iedere week presenteert een correspondent bij onze redactievergadering zijn of haar ‘stokpaardje’: een verhaal over hoe onze journalistiek beter kan. Afgelopen maandag vertelde ik over het - vaak verkeerde - gebruik van wetenschappelijke onderzoeken in onze artikelen. Ik deed ook een paar suggesties voor hoe het beter kan. Zoals: meer gebruikmaken van de expertise onder onze leden. Lees hier waarom we bij de Correspondent de wetenschap vaak verkeerd gebruikten Onderzoek wijst uit: 48 procent van de economen zijn spugende lama’s Statistisch onderzoek: overheden, bedrijven en wetenschap draaien erop. Maar een heel groot deel van de statistische verbanden is gebaseerd op toeval - op net zolang proberen tot je het gewenste resultaat hebt. Hoe herken je dit misleidende gegoochel met cijfers? Lees hier mijn verhaal over economen als spugende lama’s In de economie valt een appel níet altijd naar beneden (ook al zeggen economen vaak van wel) Economische voorspellingen, onze samenleving draait erop. Het probleem: economen kúnnen de toekomst helemaal niet voorspellen. Want sociale wetenschap gaat ook over waarden, motieven, verwachtingen en onzekerheden. Een pleidooi voor meer economische bescheidenheid. Lees hier mijn verhaal over in het verleden behaalde resultaten (die geen garantie bieden voor de toekomst) Mijn TEDx-talk: Zo verdedig je jezelf tegen cijfergeweld in het nieuws Wat doe je als je een peiling in het wild tegenkomt? Hoe zet je een grafiek op haar plek? En hoe zorg je ervoor dat je niet verdrinkt in de eindeloze stroom dieetadviezen? Daar sprak ik onlangs over bij TEDxMaastricht. Lees het verhaal van Sanne hier terug