Spring naar inhoud

Gaan we nu nog wel naar Mars?

Ikzelf was net gewend geraakt aan het idee dat we naar Mars gaan: SpaceX kan raketten nu laten landen en is druk bezig met de bouw van een raket die mensen zo’n lange reis kan laten maken. Maar sinds gisteren vraag ik me af: gaat het nog wel gebeuren?

Over de nieuwe machtigste man van de wereld heeft het brein achter SpaceX, Elon Musk, een paar dagen voor de verkiezingen in een moeizaam klinkend telefonisch interview gezegd dat hij misschien niet helemaal het goede karakter heeft, maar dat dat wel niet zo erg zal uitmaken. Letterlijk zei Musk:

It’s not gonna make much of a difference, one way or the other.

En daarna over Donald Trump:

I feel a bit stronger that he is not the right guy. He doesn’t seem to have the sort of character that reflects well on the United States.

Waar Obama een zelfverklaarde Star Trekfan was die in oktober nog de wens uitsprak dat de Amerikanen rond 2030 voet op Mars zetten, heeft Trump zich niet eerder geïnteresseerd getoond in Marsreizen en al helemaal niet in hernieuwbare energie (waar Musks andere project Tesla om draait). De nieuwe president gelooft in kolen en schijnt een feilloos geheugen te hebben voor wie hem in het verleden heeft beledigd.

Musk heeft contracten lopen met NASA - een overheidsorgaan. Plus voordelige regelingen en leningen. Reden tot zorg dus, voor wie hoopt dat we naar Mars gaan en massaal op hernieuwbare energie overgaan.

Wat te doen? Vanochtend startte iemand op Change.org een zeer welbespraakte petitie om de twee in een informele settingsamen aan tafel te krijgen. Acht uur later was die al tweeduizend keer ondertekend. Zoals de opsteller schrijft:

Mr. Trump says he wants to make America great again, this meeting would be a great start towards that goal.

Voor wie meer wil lezen: hieronder een link naar de petitie en nog wat artikelen over de mogelijk betekenis van Trump voor tech.



Lees (en teken) de petitie Trump & Musk hier Musk over Trump, een paar dagen voor de verkiezingen Washington Post: Trump’s sweep could be a big setback to Tesla and Elon Musk Mooie roundup op Inverse van de verpletterende stilte (en een paar geluiden) uit Silicon Valley Wil je mijn verhalen volgen? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.
Journalist, gespecialiseerd in mobiliteit en duurzaamheid