Wat weten overheden en bedrijven over ons? Hoe komen zij aan die informatie? Wat doen ze ermee? En waarom moeten wij ons daar zorgen over maken?

Afgelopen september verscheen het boek het resultaat van onze drie jaar durende journalistieke zoektocht naar antwoorden op deze vragen.

Dat boek presenteerden we tijdens in Utrecht. Die avond met Maxim Februari, Sophie in ‘t Veld en Tommy Wieringa was zo’n groot succes, dat we besloten hebben op woensdag 11 januari in Gent een vergelijkbaar programma te brengen.

Moet je na de aanslagen in Brussel meer waarde hechten aan de bescherming van je persoonsgegevens? Of juist meer aan de waarborging van je veiligheid?

Er is veel gebeurd sinds we Je hebt wél iets te verbergen publiceerden. Er zijn nu ruim 25.000 exemplaren verkocht. Er zijn interviews, recensies en analyses gepubliceerd. En ook de Nederlandse publieke omroep stond twee weken in het teken van privacy.

De afgelopen maanden hebben wij talloze uitnodigingen mogen ontvangen van scholen, gemeenten, internetbedrijven, ministeries, gemeenten en opsporingsdiensten om te komen spreken over ons boek. Door op al die plekken over ons boek te praten, hopen we dat steeds meer mensen zullen inzien wat het belang van privacy is.

Ook in tijden van terrorisme. Juist in tijden van terrorisme. In België is het gesprek over privacy en veiligheid de afgelopen maanden op scherp gezet. Een goede reden voor ons om de discussie ook daar aan te gaan.

Wat gaat er in Gent gebeuren?

Allereerst kunnen we aankondigen dat de Belgische staatssecretaris van Privacy Philippe De Backer met topman van de veiligheidsdient OCAD Paul van Tigchelt de spanning tussen privacy en surveillance zal onderzoeken.

Want juist na de aanslagen in Brussel, die de discussie over privacy zo op scherp hebben gezet, willen we dit gesprek in België voeren. Moet je meer waarde hechten aan de bescherming van je persoonsgegevens? Of juist meer aan de waarborging van je veiligheid?

Ten tweede nemen we onze hoofdredacteur Rob Wijnberg mee. Hij zal - nog uitgebreider dan in Utrecht - zijn visie op privacy delen, zoals hij dat de afgelopen jaren ook in verschillende verhalen op De Correspondent deed.

Een derde gast is filosoof Alicja Gescinska. In haar boek onderzoekt ze de grenzen van vrijheid. Gescinska denkt dat het fenomeen privacy gelijksoortige grenzen kent en zal die tijdens het programma met ons afbakenen.

Ethisch hacker Wouter Slotboom, die met zijn ongeëvenaarde hacktrucs hielp bij ons onderzoek naar de kwetsbaarheid van wifi-netwerken, zal verder demonstreren welke risico’s wij allemaal lopen.

De overige gasten maken we binnenkort bekend, al zullen we over bepaalde programmaonderdelen (geheel in lijn met het onderwerp) geheimzinnig blijven.

We beloven een avond vol nieuwe ideeën en experimenten - waarna je nooit meer zult zeggen dat je niets te verbergen hebt. Komt allen!

Kom je ook? Het Grote Privacy Experiment vindt plaats op woensdag 11 januari 2017om 20.00 uur in de theaterzaal van Kunstencentrum Vooruit. Kaarten kosten 18,50 euro voor leden van De Correspondent en 23,50 voor niet-leden van De Correspondent. Koop je kaartje hier Op de hoogte blijven? Op Facebook houden we je op de hoogte van het programma in Gent. Meld je op Facebook aan voor het evenement

Meer lezen over privacy?​

‘Misschien moeten we het woord privacy niet meer gebruiken’, zegt de man die er toezicht op hield Jacob Kohnstamm stopt na twaalf jaar als voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. Zijn diagnose: onze persoonlijke gegevens zijn een betaalmiddel geworden. Maar wat ermee gebeurt als het is afgeschreven, weten we niet. Een afscheidsinterview met de toezichthouder die soms liever activist had willen zijn. Lees het verhaal hier terug Deze wetenschappers luiden de noodklok: Big Data heeft een tegenmacht nodig De overheid gaat erbarmelijk om met de privégegevens van Nederlanders, concludeerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid al in 2011 in een schokkend rapport. Twee auteurs van dat rapport stellen nu vast: niet alleen begrijpen politici de privacygevaren niet, ze maken ze alleen maar groter. Lees het verhaal hier terug

Op de hoogte blijven?

Wil je een seintje krijgen als Dimitri verhalen schrijft? In zijn werk laat Dimitri zien hoe die technologie werkt en naar wat voor toekomst onze persoonlijke datasporen leiden. Meer lezen? Geef je dan op voor zijn nieuwsbrief Wil je een seintje krijgen als Maurits verhalen schrijft? Maurits’ missie: Het kritisch volgen van hen die de macht over onze persoonsgegevens hebben - van De Belastingdienst tot Google tot de AIVD. Meer lezen? Geef je dan op voor zijn nieuwsbrief Wil je een seintje krijgen als De Correspondent een evenement organiseert? Regelmatig organiseren we evenementen waarbij correspondenten en leden het gesprek offline kunnen voortzetten. Meer weten? Geef je dan op voor de evenementennieuwsbrief