99 procent van het nieuws gaat over van de aardbewoners, de grootste minderheid op aarde: Sterker nog, wij mensen zélf bestaan voor een minderheid uit

Buiten beeld blijft het leven dat de overgrote meerderheid van ons bestaan vormt, bepaalt en Al het leven dat niet-mens is. Zoals: alles wat onder water leeft. Daar schreef ik de laatste tijd over. Maar ook: de bloemen, bijtjes en bacteriën. En ook: wezens uit de robotica en biotechnologie.

Zoals deze gouden robotische

YouTube
De robotische ratrog wordt aangedreven door 200.000 hartcellen van twee-dagen-oude ratembryo’s, geplaatst op een laagje siliconen.

Niet-mensen komen vooral in het nieuws als er iets geks aan de hand is. Bijvoorbeeld als de Partij voor de Dieren een vissenkomverbod wil. Of als een pasgeboren babygiraf sterft in een dierentuin.

Nog erger: ze komen uitsluitend aan bod als functie van mensen. Want de mens, dat blijft het belangrijkste wat er is. Dan veroorzaken niet-mensen een probleem door uit te sterven of door juist met te veel te zijn, terwijl die dingen best te voorkomen waren geweest als we wat eerder interesse in niet-mens-perikelen hadden gehad.

Goed, dus je toeristenstrand, energiecentrale, viskwekerij wordt geteisterd door kwal? Je kunt proberen kwal te vernietigen met robots. Maar wie de een beetje kent, weet: dat heeft geen zin. Wil je minder kwallen, laat dan meer vissen over in zee.

De niet-mens heeft een zichtbaarheidsprobleem

Of de lucratieve, visgenererende, kustbeschermende sterven uit? Je kunt babykoraal opkweken in labs en terugplanten. Maar wie het koraal een beetje kent, weet: dat heeft geen zin. Wil je gezond koraal, stop dan met die opwarming, chemicaliën dumpen, mangrovebos kappen en laat, wederom, wat vissen over in zee.

En als we al doorhebben hoe niet-mensen functioneren, en de waarde inzien van wat ze zoal regelen, dan lijken we vervolgens die waarde vaak niet te erkennen, of toe te kennen, in bijvoorbeeld wetgeving. Eerder bekeek ik al eens de Maar hoe staat het met de mensgemaakte mens-dier-machineschepsels die vooralsnog veilig opgeborgen zitten in laboratoria?

De niet-mens heeft, kortom, een zichtbaarheidsprobleem. Daarom ben ik vanaf vandaag correspondent Niet-mens. Opdat we meer te weten komen van de grootste stille meerderheid ter Die bovenal eindeloos fascinerend is.

Meer lezen?

Vergeet even alle oorlogen. En zie: het bestaan is één grote wonderlijke samenwerking Soms voelt het alsof de wereld een oorlog van allen tegen allen is. Maar bedenk in deze donkere dagen van tegenstellingen en polarisatie: onze natuur bestaat meer uit samenwerking dan uit strijd. Lees mijn essay over de endosymbiontentheorie Koraalrif in nood: tegen verzuring is geen orgie opgewassen Een kwart van alle koraalriffen is dood en de helft staat op het randje van de afgrond. Is er nog iets te doen aan rifpocalyps? Maak kennis met de supermarkt van de tropen. Lees mijn verhaal over koraal hier terug Waarom je de pornoproducent die fetishfilms maakt met slakken niet kunt vervolgen Alleen ‘ons soort beestjes’ is bij wet enigzins beschermd. Dit zijn de pluizige gewervelden, goed voor 2 procent van de diersoorten op aarde. Die overige 98 procent ongewervelde diersoorten lijkt niet op ons. Dat maakt hun lijden onbelangrijk. Lees mijn verhaal over dieremancipatie terug