Luisteraars! Nog maar een paar jaar geleden had niemand dit verwacht: voor het eerst in decennia is de wereldhandel aan het krimpen. Nieuwe handelsverdragen als TTIP sneuvelen door fel protest tegen chloorkippen en schimmige rechtbanken. Donald Trump belooft een nieuw tijdperk van ‘protectionisme’ (het weren van buitenlandse producten). De grote vraag is natuurlijk: is dit alles een goede of een slechte zaak?

Daar gaat deze podcast over. We hebben het over handelsverdragen, globalisering en hoe landen eigenlijk rijk worden. Een ding is zeker: veel van wat in de economische lesboekjes staat, klopt allang niet meer.

Zomaar een paar onderwerpen die voorbijkomen:

  • Waarom de meeste handelsverdragen niet meer over handel gaan.
  • De economische opbrengst van nieuwe handelsverdragen is vaak nihil.
  • Waarom de meeste landen helemaal niet rijk zijn geworden door hun markten open te gooien.
  • Waarom Nederlanders boter op hun hoofd hebben als ze zeggen bang te zijn voor internationale investeringsrechtbanken.
  • Kunnen we de globalisering nog terugdraaien? En zouden we dat moeten willen?

Meer lezen?

Wat de geschiedenis van asbest ons leert over de manco’s van TTIP De grote uitdaging voor de onderhandelaars van het vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten en Europa, is de veiligheid van nieuwe producten. Waar in Europa over het algemeen veiligheid doorslaggevend is, is dat in de VS vaker de opbrengst voor het bedrijfsleven. Maar de geschiedenis leert: meer regels kunnen zelden tot nooit kwaad. Lees hier mijn verhaal over het voorzorgsprincipe en TTIP Maak kennis met de grootste uitvinder aller tijden Ze heeft de meeste patenten op haar naam. Bijna alle grote innovaties van de afgelopen eeuw komen bij haar vandaan. Alleen: ze krijgt nooit de erkenning die ze verdient. Tijd om daar iets aan te doen. Lees het verhaal van Rutger terug over de overheid als ondernemer Waarom Philips patent op struikroverij heeft Electronicabedrijf Philips klaagt Nintendo aan. De Wii U-spelcomputer zou een patent schaden. Oprichter Gerard Philips zou zich in zijn graf omdraaien: het bedrijf kon ooit juist groot worden door andermans uitvindingen te exploiteren. Lees het verhaal van Jesse hier terug Hoe Nederland een claimparadijs voor multinationals werd Het internationale handelsverdrag (TTIP) waar de Europese Commissie met de Verenigde Staten over aan het onderhandelen is, krijgt veel aandacht. Minder bekend is dat Nederland één van de grootste fora voor investeringsclaims ter wereld is. ‘De hypocrisie is stuitend.’ Hoe Nederland een claimparadijs voor multinationals werd Hoe investeringsverdragen de democratie uithollen Als overheden beleid invoeren dat grote multinationals niet zint, bijvoorbeeld om roken te ontmoedigen, kunnen deze bedrijven via investeringsverdragen miljarden aan claims indienen. In tien jaar is het aantal claims zo sterk gegroeid dat deze schaduwrechtspraak de democratie dreigt uit te hollen. Hoe investeringsverdragen de democratie uithollen