Spring naar inhoud

Karim Benzema, Football Leaks-‘held’ No. 2

De vader van voetballer Martin Ødegaard leek de enige ‘held’ uit de Football Leaks. Zijn zoon moest gewoon belasting betalen, vond hij. Maar er is nog een voetballer die zoiets deed: Real Madridspits Karim Benzema. Hoewel ‘held’ ook in zijn geval een wat simpele voorstelling van zaken is.

Uit Football Leaks bleek dat veel beroemde voetballers allerlei constructies in belastingparadijzen opzetten om minder belasting te hoeven betalen. De uitzondering: Hans Erik Ødegaard, de vader van voetballer Martin. Ik schreef twee weken geleden een stukje over hem. Terwijl veel ploeggenoten van zoon Martin belasting ontweken, zag Ødegaard daarvan af.

Maar de enige held? Nee.

Vooraf: ‘held’ is misschien een wat te simpele voorstelling van zaken, een kinderachtige zwart-witscheiding tussen goed en fout. Voor wie dat vindt: lees het woord held anders als ‘incidentele positieve uitzondering.’ Dat gezegd hebbende: er is nog een held-of-incidentele-positieve-uitzondering. Karim Benzema, de spits van Real Madrid.

Benzema, zo schreef het Franse Mediapart al twee weken geleden op basis van de gelekte documenten, deed in essentie hetzelfde als Ødegaard. Hij had veel minder belasting kunnen betalen dan hij deed, door een constructie met zijn beeldrechten op te zetten in Spanje. In plaats daarvan zette Benzema een bedrijfje op in Frankrijk en droeg aldoende ettelijke tonnen af aan de Franse fiscus. Niet 5 procent, maar 33,3 procent.

Een fiscaal patriot, kortom, oordeelde Mediapart. Wat prikkelend was, omdat Benzema in Frankrijk anders bekend staat. Hij zingt al enkele jaren voor wedstrijden van het Franse nationale elftal de Marseillaise - het volkslied - niet mee. Ik weet niet precies waarom hij dat niet doet, maar Benzema is zoon van Algerijnse immigranten, en de koloniale geschiedenis tussen Frankrijk en Algerije is gecompliceerd. (Benzema, destijds: ‘Als het volkslied wel meezing, scoor ik echt niet opeens een hattrick.’)

Wat nu zwaarder weegt? Het Amerikaanse Howler Magazine weet het wel: het betalen van belastingen. Het meezingen van volkslied is slechts een makkelijk waarneembare uiting van patriottisme. De tonnen aan belastingen die Benzema afdraagt - tot Football Leaks onbekend - helpt de staat mee draaiende houden.

Maar een held? Hij zelf zei, in reactie op het nieuws, dat het normaal was in Frankrijk belasting te betalen. En sowieso is de term held misschien wat veel eer voor Benzema-buiten-het-veld. (Op het veld is zijn status onbetwist - veel completere spitsen dan hij zijn nauwelijks voor te stellen.) Benzema is immers nog steeds verdachte in een bizarre zaak.

Hij zou hebben meegewerkt aan de afpersing van Mathieu Valbuena, zijn ploeggenoot in het Franse elftal. Van hem was een sekstape in foute handen gekomen. Benzema zou de afpersers hebben geholpen; althans, dat suggereerde hij zelf in afgeluisterde berichten. (Vermeend) afpersen en belastingmoraal, een aparte combinatie.


Lees hier het bericht van Mediapart Lees hier een kort commentaar van Benzema op het nieuws van zijn fiscale oprechtheid Lees hier een commentaar van Howler Magazine over Benzema, patriottisme, en het betalen van belasting Lees hier details van de transcripties van de afgeluisterde gesprekken Benzema probeerde een zaak te voorkomen, maar kreeg een nee van de rechter Dit schreef ik over de vader van Martin Ødegaard Lees hier mijn stukje over Hans Erik Ødegaard.
Correspondent Sport