Tien conflicten om in de gaten te houden in 2017

Dit jaar wordt een van de gevaarlijkste van de afgelopen decennia, schrijft Jean-Marie Guéhenno in een interessant artikel. De analist is directeur van de International Crisis Group, een non-gouvernementele organisatie die conflicten in kaart brengt.

Want vluchtelingenstromen destabiliseren grote delen van de wereld, internationaal terrorisme verspreidt zich razendsnel en populisme is aan een opmars bezig. En dan is er nog de onvoorspelbare Donald Trump die in deze gespannen wereld het politieke toneel betreedt, schrijft Guéhenno.

De onzekerheden die hier het gevolg van zijn, kunnen volgens de analist escaleren in geweld, dat over kan slaan naar andere regio’s. Want of we het nu leuk vinden of niet, de mondialisering is een feit. We zijn allemaal met elkaar verbonden.

Tegen deze achtergrond zet Guéhenno de tien prangendste conflicten van 2017 op een rij. Het is een essentieel lijstje voor wie op de hoogte wil zijn.

Voor mij springt de crisis in het Lake Chad Basin eruit. Door aanhoudende droogte en geweld van terreurgroep Boko Haram in het grensgebied tussen Nigeria, Tsjaad, Kameroen en Niger zijn miljoenen mensen op de vlucht geslagen en dreigt een enorme hongersnood.

Ik hoop de regio in april te bezoeken. Jemen staat ook op het lijstje, waar ik komende maand hoop te arriveren. Mijn verhalen volgen, lees tot die tijd Guéhenno’s belangrijke verhaal.

Lees hier ‘10 Conflicts to Watch in 2017’ in Foreign Policy door Jean-Marie Guéhenno
Correspondent Verborgen oorlogen