Spring naar inhoud

Laat dit dier scheten? Biologen bouwen een scheet-database

Echt. Kijk maar op Twitter bij #DoesItFart. Is dat nou zinnig? Zeker. Denk aan ruftend vee en klimaatverandering, het belang van spijsverteringsstelsels, maar ook: kinderen.

‘Laat het scheten?’ is zo’n vraag die kinderen eindeloos bezighoudt in gesprek met biologen over beesten, vertelt Dani Rabaiotti van de Zoological Society of London aan The Washington Post. Zo wilde haar broertje weten of slangen scheten. Helaas beperkt Rabaiotti’s expertise zich tot hyenahonden. Ze consulteerde een slangenexpert.

Niet lang daarna ontstond de hashtag #DoesItFart met een Google Spreadsheet voor verkregen scheetdata. Wetenschappers hebben lol, de leek is geboeid – engagement blijkt vaak een mooi bijproduct van vragen als de scheetvraag.

De tussenstand: veel zoogdieren en reptielen doen het. Veel ongewervelde zeebeesten niet. Vogels ook niet, maar dit bij gebrek aan gasvormende bacteriën. Het vogellijf is prima op winderigheid ingericht.

Ook liefhebber van wetenschapsgekte op Twitter? Zoek dan eens op #JunkOff en #FieldWorkFail. Of, gisteren trending bij biologen, #BestCarcass. En deel vooral verdere hashtagvondsten!

Lees ‘Scientists are building an animal fart database’ bij The Washington Post Twitter leert: de rode lynx scheet ook Hier mijn favoriete #BestCarcass van gisteren
Het runderachtige fabeldier ‘de bonnacon’ was berucht om zijn scheten. Het ontvluchtte jagers door al schetende bomen en struiken in de hens te zetten.
Mis ook zeker niet de #DoesItFart spreadsheet
Correspondent Niet-menselijk leven