Luisteraars! We waren even weg. was zich ter recreatie van een Franse berg aan het storten en Freddie was zichzelf even kwijtgeraakt in een hopeloos onderzoek naar ‘hybride mismatches met commanditaire vennootschappen.’ Maar geen getreur: we zijn weer helemaal terug met twee geweldige gasten.

Deze keer een gesprek met Ester Gould en Sarah Sylbing, de makers van de documentairereeks Schuldig. De serie gaat over mensen met schulden, over de hulpverleners die hen proberen te helpen, over de deurwaarders die hen tot betaling moeten dwingen - het is een gekmakend profiel van de Nederlandse schuldenindustrie.

Als je de serie nog niet hebt gezien, wacht dan vooral niet langer:

Schuldig: wie betaalt de rekening? Welkom in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. Een roerige volksbuurt met charmante laagbouw en uitgesproken karakters. En veel, heel veel schulden. De buurt vormt de achtergrond voor Schuldig, een nieuwe documentaireserie van Human waarin niet alleen de bewoners met schulden centraal staan, maar juist ook de werelden eromheen: de deurwaarder, de hulpverlener, de schuldeiser en de lokale politiek. Schuldig: wie betaalt de rekening?

Zomaar wat onderwerpen die voorbijkomen in de podcast:

  • Waarom arme mensen domme dingen doen.
  • Waarom armoedebestrijding een geweldige investering is met een enorm rendement.
  • Hoe het komt dat we zo vaak het opgeheven vingertje zien als het over schulden gaat.
  • Wat we kunnen doen om de schuldenindustrie beter in te richten (en wat we kunnen leren van andere landen).
  • Hoe zenuwachtig de netmanagers in Hilversum waren over de serie (die uiteindelijk een miljoen kijkers kreeg).

Meer over deze onderwerpen lezen?

Waarom arme mensen domme dingen doen Armoedebestrijding in Nederland is vaak op een misvatting gebaseerd: dat armen het beste zichzelf aan de haren uit het moeras kunnen trekken. Een baanbrekende theorie over de gevolgen van geldgebrek voor je denkvermogen laat zien dat dat niet klopt.
Waarom arme mensen domme dingen doen
In Nederland groeien 400.000 (!) kinderen op in armoede. En dat is nergens voor nodig Maar liefst 400.000 Nederlandse kinderen leven in armoede. Uit recent neurologisch onderzoek blijkt dat dit de ontwikkeling van het kinderbrein belemmert. Waarom roeien we de (kinder)armoede niet gewoon uit? In Nederland groeien 400.000 (!) kinderen op in armoede. En dat is nergens voor nodig Het failliet van de Nederlandse werklozenindustrie Meer dan 6,5 miljard euro. Zoveel geeft de Nederlandse overheid ieder jaar uit om werklozen aan een baan te helpen. Over de effectiviteit zijn twee dingen bekend: óf het helpt nagenoeg niets, óf het is onduidelijk of het helpt. Waarom blijven we er dan toch halsstarrig in geloven? Het failliet van de Nederlandse werklozenindustrie Laat schulden voor wat ze zijn Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Nederland een van de grootste kredietverstrekkers van nazi-Duitsland. De vele miljarden zijn nooit terugbetaald. In plaats van daar nog steeds moeilijk over te doen, moeten we daar trots op zijn: vergiffenis is een wijze les in de hedendaagse schuldencrisis. Laat schulden voor wat ze zijn Na Schuldig staat de dierenwinkel van Dennis opeens vol Het systeemplafond is Nederland in een notendop: saai, efficiënt en gemakkelijk om dingen in te verbergen. Samen brengen we het Nederland eronder in beeld. Vandaag: bij Dennis van dierenwinkel Ambulia, waar tot voor kort geen klant te bekennen was. Lees het verhaal van Marcel hier terug