Spring naar inhoud

Lees dit artikel over Elon Musks bedrijf Neuralink en je weet álles over de toekomst van de hersenen

Wie mijn verhalen volgt, weet dat een van mijn grootste schrijvende voorbeelden Tim Urban is van website Wait But Why.

Vannacht ben ik veel te laat gaan slapen omdat hij gisteravond rond 22:30 zijn langverwachte stuk plaatste over de toekomst van de hersenen van de mens, en over de rol die Elon Musks nieuwe bedrijf Neuralink daar in wil gaan spelen.

Het is wat mij betreft een nieuw hoogtepunt voor Wait But Why.

Als je het verhaal hebt gelezen weet je niet alleen alles over de hersenen en over de stand van de toegepaste (medische) hersenwetenschap. Urban laat óók zien hoe technologie misbruikt kan worden, maar hoe dat vrezen en erover klagen het verschil nooit zal maken. Wat wel het verschil maakt: de ontwikkelingen een kant op proberen te duwen die goed is voor de hele mensheid.

En dat is wat Elon Musk (vooral bekend van ruimtebedrijf SpaceX en elektrische auto- en batterijenbedrijf Tesla) probeert. Hij waarschuwde een paar jaar geleden publiekelijk voor het risico van het ontwikkelen van ‘algemene kunstmatige intelligentie’: kort gezegd een machine die zichzelf alles kan leren wat de mens kan, en dan al heel snel meer.

Volgens Musk zouden we zoiets beter niet proberen te ontwikkelen.

Maar de mens zit nu eenmaal zo in elkaar dat hij die machine toch zal willen maken en daarbij (te) grote risico’s neemt. En dus doet Musk wat hij met Tesla en SpaceX ook doet, zo analyseert Tim Urban: hij ontwikkelt een technologie die in dienst staat van de mensheid én die mensen heel graag willen hebben.

De multidisciplinaire zwaargewichten die Musk heeft aangenomen bij zijn nieuwe bedrijf Neuralink gaan zich in eerste instantie richten op het ontwikkelen van technologie voor hersenimplantaten zoals die er nu al zijn, om doven weer te laten horen of de symptomen van de ziekte van Parkinson te verminderen. Met dezelfde technologie zou je bijvoorbeeld ook Alzheimerpatiënten moeten kunnen helpen. Het liefst zonder dat hun schedel er voor open hoeft.

Maar dat is alleen maar het begin. Musks grotere doel met Neuralink is dat het tempo waarmee we met elkaar (en computers) communiceren een exponentiële sprong maakt. En dat kan er uiteindelijk voor zorgen dat de mensheid zelf één wordt met de kunstmatig intelligente machine - het beste wapen tegen computers die zo slim worden dat mensen eindigen als een tweederangs soort.

Begrijpen hoe we als mensen zélf kunstmatig intelligent kunnen worden, zegt Urban, is zoiets als begrijpen dat ruimte en tijd één zijn - je snapt het soms even, en dan raak je het weer kwijt. Maar Urban legt het wel heel goed uit.

Het verhaal kostte Urban maanden om te maken (met veel uitgestelde deadlines) en kost jou een paar uur om te lezen. Dat lijkt lang, maar dan ben je ook echt up-to-date met de spannendste ontwikkelingen van onze tijd.

En het zou Wait But Why niet zijn als er ook niet heel veel te lachen viel. Educatie van het hoogste niveau.

De link staat hieronder, heel veel leesplezier gewenst!

Wait But Why: Neuralink and the Brain’s Magical Future Dit schreef ik eerder over Tim Urban en Wait But Why
Journalist, gespecialiseerd in mobiliteit en duurzaamheid