Hij gaat zonder aanzien des persoons om met zware criminelen, gemeente-ambtenaren, heroïnehoertjes, burgemeesters. Freek Salm (Den Helder, 1947) is extern adviseur en projectleider van gemeentes op het gebied van geweld en leefbaarheid. Zijn geuzennaam: manager van de rafelrand. 

Wanneer gemeentebesturen niet meer weten hoe ze om moeten gaan met zware criminaliteit, overlast, maatschappelijk onrecht, stelt hij onorthodoxe oplossingen voor. Staan er opeens meer dan honderd vluchtelingen op straat? Salm weet nog wel een kerk die leegstaat. Het is één van de vele voorbeelden. gaat altijd recht op zijn doel af. Niet gehinderd door ontzag, gedreven door woede over machtsmisbruik.

In de allereerste podcast in deze tuin een gesprek over bestuur en geweld met deze domineeszoon die zich - met de wet in de hand - ontpopte tot linkse crimefighter. Salm was van 1990 tot 1995 stadsdeelvoorzitter van De Baarsjes en van 1997 tot 2001 Wallenmanager. Recht door zee, en altijd een jongen van het wad gebleven.

 

De Correspondent
Lex Bohlmeijer - gesprek met Freek Salm
SoundCloud