Wist je dat Alankomaat Fins is voor ‘Nederland’?

Wij ook niet.

Maar omdat we samenwerken met het Finse onderzoeksplatform Long Play, zagen we onze infographic over surveillance-exports opeens terug:

Deze infographic is gemaakt door onze eigen Leon de Korte en in het Fins gepubliceerd door Long Play.

En het bleef niet bij deze ene infographic. Al maanden werken wij met om de Europese veiligheidsindustrie in onder leiding van De Correspondent. Die veiligheidsindustrie heeft vele gezichten, dus heeft elke journalist zich op een ander deel geconcentreerd.

Met dit internationale onderzoeksproject Security for Sale willen we een groter verhaal vertellen: Europa is op ramkoers wat betreft veiligheid. Er gaan miljarden naar technologische snufjes die ons veiliger moeten maken. Lidstaten sluiten de grenzen af en controleren die intens. Europa verplaatst grenzen nóg zuidelijker om migranten al in de Sahara te stoppen. Grote wapenfabrikanten zitten om tafel met de politiek om hen te overtuigen van nóg meer investeringen in veiligheid.

Maar worden we er nou echt beter van? En wíllen we dit allemaal wel? Met ons consortium willen we het gesprek met jullie aangaan door de komende maanden allerlei artikelen te publiceren over veiligheid.

Wij publiceerden, onder andere, deze drie stukken sinds onze lancering op 22 februari:

Maar we willen ook een paar bijzondere bijdragen van consortiumpartners uitlichten die de afgelopen dagen door heel Europa zijn verschenen en gelezen.

VPRO Tegenlicht

De lancering van Security for Sale begon op tv: Shuchen Tan van VPRO Tegenlicht ging voor de naar Niger. Het West-Afrikaanse land Niger houdt in ruil voor meer dan een miljard euro vluchtelingen en asielzoekers tegen die naar Europa willen reizen. Of het geld effectief wordt besteed is maar de vraag: Marijntje Denters van Tegenlicht gaat daar in dieper op in.

Voor de leden die in het buitenland wonen: de uitzending is buiten Nederland in het te bekijken op De Correspondent.

ZEIT ONLINE en DIE ZEIT

Met Kai Biermann en Christian Fuchs van de Duitse kwaliteitsmedia ZEIT ONLINE en zijn papieren broer DIE ZEIT maakten wij een groot verhaal over het zwarte gat van de Europese veiligheidsindustrie. Er gaan miljarden euro’s aan Europees onderzoeksgeld naar veiligheid, maar uit ons gezamelijke onderzoek blijkt dat dit geld vooral bijdraagt aan zelfverrijking van de wapenindustrie. ZEIT ONLINE en DIE ZEIT doken voor het verhaal nog eens extra in de rol van Fraunhofer, een groot Duits publiek-privaat onderzoeksinstituut dat tevens de meeste veiligheidssubsidies uit Europa ontvangt.

Het resultaat is een zeer interessant en vooral leesbaar verhaal in het en over bizarre, dure onderzoeksprojecten die mislukten – zoals een draagbare airbag tegen zelfmoordaanslagen. Maar het verhaal laat ook zien hoe invloedrijk Duitse lobbyisten zijn in het sturen van het veiligheidsbeleid van de Europese Unie.

Dagbladet Information

Onze samenwerking met Lasse Skou Andersen en Sebastian Gjerding van het Deense Dagbladet Information verliep bijzonder prettig. Ze bleken goed ingelezen in het onderwerp, snel, punctueel en bereikbaar. We waren vooral onder de indruk van hun kennis over spionagesoftware. Om die reden doken we samen in de export van spionagetechnologie en vonden: nog volop kennis en materiaal naar dictaturen. Dagbladet Information staat bekend als een kwaliteitskrant en het nieuws werd dus snel door alle grote kranten in Scandinavië opgepikt.

Knack

Toen we het logo van onze ontwerper Leon de Korte op de voorpagina van het Vlaamse actualiteitenmagazine Knack zagen prijken, waren we best even trots. De Belgische journalist Kristof Clerix wijdde aan het project Security for Sale. Kristof dook met ons in de Europese subsidies, maar keek daarbij vooral naar de Belgische participanten: wat produceerden zij met het onderzoeksgeld? Maar Knack sprak ook met de belangrijkste Europese lobbyclub op het gebied van veiligheid: de European Organisation for Security. Het tijdschrift ligt momenteel in de winkel.

ARD Fakt

De Duitse publieke omroep ARD maakte een over Europese veiligheidsubsidies die bij een dubieus bedrijf belandden: SailLabs, dat stemherkenningstechnologie ontwikkelt die onbekende mensen op het telefoonnetwerk moet helpen identificeren. De techniek is bedoeld voor Europese politiediensten, maar wordt ontwikkeld door bedrijven die nauw samenwerken met Amerikaanse en Israëlische inlichtingendiensten. Het Nederlandse artikel over deze technologie verscheen op

Op onze Engelstalige themapagina verzamelen we alle verhalen.

Security for Sale. The price we pay to protect Europeans Het afgelopen jaar onderzochten wij met meer dan twintig Europese journalisten de Europese veiligheidsmarkt. In dit Engelstalige thema Security for Sale verzamelen we al onze verhalen. En we praten je helemaal bij over het dominante denken over veiligheid door de Europese beleidsmakers en industriebonzen. Het Nederlandse thema komt over twee weken online. Volg het Engelse thema hier

Meer verhalen uit Europa lezen?

Zo verdwijnen miljarden in het zwarte gat van de veiligheidsindustrie De Europese Unie geeft miljarden euro’s uit aan onderzoek naar technologische snufjes die de samenleving veiliger moeten maken. Uit ons onderzoek met 22 journalisten uit tien landen blijkt dat die subsidies vooral goed zijn voor één ding: zelfverrijking van de veiligheidsindustrie. Lees ons verhaal hier terug Hoe onze spionagetechnologie in verkeerde handen valt Sinds 2014 probeert de EU de export van surveillance-technologie naar autocratische landen aan banden te leggen. Maar in de praktijk exporteren Europese bedrijven nog volop kennis en materiaal naar probleemlanden, blijkt uit onderzoek van ons consortium Security for Sale. Lees het verhaal van onze Deense collega’s en ons hier terug Een aanval uit de ruimte? Zelfs daar hebben deze angstmakelaars een technologie voor De Europese Unie trekt steeds meer veiligheidstaken naar zich toe. Daarom is het belangrijk om te weten hoe beleidsmakers en lobbyisten over veiligheid denken. Marijn Hoijtink deed daar vier jaar onderzoek naar. Dit zijn haar bevindingen. Lees het verhaal van Dimitri en onze Belgische partner Kristof hier terug