Spring naar inhoud

Een paar kanttekeningen bij mijn onderzoek naar veiligheid

Voor de verkiezingen kijkt De Correspondent naar wat partijen beloven voor de komende vier jaar en wat ze de afgelopen vier jaar deden. Mijn eerste verhaal ging over privacy, het tweede over veiligheid. In deze notitie nog even: hoe ik dat onderzoek uitvoerde.

Zoeken op ‘veiligheid’ in onze zoekmachine Wat Stemt het Parlement levert 2.397 treffers op, uit in totaal 41.602 wetsvoorstellen, amendementen en moties sinds het kabinet-Kok I. Daarvan dateren er maar liefst 1.072 uit de laatste kabinetsperiode, tegen bijvoorbeeld 106 onder Kok I. Die telling levert al meteen de eerste mogelijke valkuil op: zoeken op een trefwoord kan misleidend zijn.

Dat het woord ‘veiligheid’ tegenwoordig veel vaker opduikt in Kamerstukken komt vooral doordat het ministerie van Justitie tegenwoordig het ministerie van Veiligheid en Justitie heet. Alle stukken die betrekking hebben op dat departement leveren dus al een resultaat op.

Veiligheid is bovendien een breed begrip: het kan ook gaan om wetsvoorstellen of moties over veiligheid op het gebied van voedsel, verkeer, luchtvaart, brandpreventie, kinderopvang, watermanagement en meer.

Zoeken op ‘veiligheid’ in de Kamerstukken levert dus te veel hits op, op te veel terreinen. Lastig, want als partijen in hun verkiezingsprogramma’s het woord veiligheid gebruiken, dan is het vrijwel altijd in de context van politie en defensie en de bestrijding van misdaad en terrorisme. Vandaar dat ik een wat andere aanpak volg dan bij privacy.

Het beoordelen van verkiezingsbeloftes over veiligheid is verder lastig, omdat het meten van prestaties vaak onmogelijk is. Hoe meet je de effectiviteit of productiviteit van de AIVD of het leger? Als er geen terroristische aanslagen hebben plaatsgevonden, komt dat dan omdat de AIVD briljant werk heeft geleverd of is het toeval? Vandaar dat ik de AIVD en krijgsmacht vooral afmeet aan budgetten (input) en het oordeel van de Rekenkamer over hun functioneren. Bij politie en justitie valt meer te zeggen over prestaties, bijvoorbeeld in de vorm van opgehelderde misdrijven en celstraffen.

Bekijk hier de zoekmachine Wat Stemt het Parlement Lees hier mijn verhaal over veiligheid Lees hier mijn verhaal over privacy terug
Correspondent Politie & Criminaliteit