Drie jaar lang, van zijn veertiende tot zijn zeventiende, moest Bani-Aman zien te overleven in Ankara. Zijn vaderland had hij achtergelaten en hij leefde van dag tot dag.

Fast forward naar nu: Bani-Aman heeft een succesvolle carrière opgebouwd alssenior consultant bij Accenture. In november won hij de The Other Manager-award, een onderscheiding voor mensen met een andere culturele achtergrond.

Dat nieuwe leven dankt hij aan zijn intelligentie, aan zijn keiharde werk, maar ook aan de hulp van andere mensen - aan een pleeggezin, aan leraren die hem steunden. En aan een stewardess die min of meer per ongeluk zijn leven redde. Zo’n omslag kun je alleen maken als je een muur om jezelf optrekt. Maar net als bij andere vluchtelingenkinderen ontdekte hij: uiteindelijk zul je die muur ook weer moeten afbreken. En dat kan jaren duren.

Meer luisteren?

Luisteren: Marokkaans-Nederlandse vrouwen over mannen, de liefde en hun grootste verlangen Raja Felgata (Amsterdam, 1975) verzamelde ervaringen van Marokkaans-Nederlandse vrouwen met de liefde in haar boek I love Mo.De verhalen zijn rauw, geestig, onthutsend en pijnlijk tegelijk. Hun grootste verlangen? Emancipatie. Luister het interview hier terug Podcast: De dominee die de Zuidas wil veranderen wordt gedreven door ongeloof Ruben van Zwieten is dominee én koopman. Op de Amsterdamse Zuidas is hij een centrum voor zingeving, ontmoeting en inspiratie begonnen. Vanaf die plek hoopt hij de financiële sector te veranderen. Luister het interview hier terug Luisteren: Een gesprek over de cijfers die onze verkiezingen bepalen De cijfers vliegen je ook deze verkiezingstijd weer om de oren - en dan vooral de peilingen en doorrekeningen. Maar hoe betrouwbaar zijn deze cijfers van peilingbureaus, het Centraal Planbureau en andere rekenaars eigenlijk? We hebben het erover met Sanne Blauw in een nieuwe aflevering van de Rudi en Freddie Show. Lees het verhaal van Jesse hier terug