Spring naar inhoud

Een bijzondere kans: ik ga ex-strijders van de FARC interviewen. Mét jullie vragen

Afgelopen december stemde mijn land Colombia definitief in met het nieuwe vredesakkoord met rebellenbeweging FARC. De burgeroorlog die ruim een halve eeuw duurde, kwam daarmee ten einde. Maar nu wacht de moeilijkste taak: hoe zorg je ervoor dat de duizenden ex-strijders weer kunnen meedraaien in het dagelijks leven?

Veel ex-strijders bevinden zich momenteel in zogenaamde transitiezones, door de overheid aangewezen trainingskampen waar ze hun wapens moeten inleveren en leren hoe een volwaardige rol in de maatschappij te spelen.

Maar er is ook een groep van meer dan 3.000 ex-strijders en gevangenen die vrijheid zoeken via een officieel pardon. Zo’n pardon houdt in dat de ex-strijders die zich schuldig maakten aan relatief kleine vergrijpen (voornamelijk op politiek niveau) sneller mogen integreren in de maatschappij.

Ik ga aankomende dinsdag met deze laatste groep praten. Ik wil namelijk weten wat het voor hen betekent om ‘vrij’ te zijn. Hoe het voelt om een volwaardig burger te zijn in plaats van een vijand van de staat.

Ik wil graag vragen van Correspondentleden voorleggen aan de ex-strijders aan wie een pardon is verleend. Wat zouden jullie willen weten?

Ik kom zelf uit Colombia en spreek geen Nederlands, maar International Editor Maaike Goslinga zal de vragen voor me vertalen. Hieruit maak ik een selectie. Reageer vóór maandag 18:00 uur en ik neem jullie vragen mee!

Journalist, gespecialiseerd in Colombia