Dit jaar begonnen we met een goed voornemen: het verbeteren van onze privacy. We riepen de tweede week uit tot Privacyweek en vroegen jullie iedere dag een concrete actie te ondernemen, zoals:

  1. het verlaten van WhatsApp ten gunste van Signal;
  2. het installeren en gebruiken van een wachtwoordmanager;
  3. het bespreken van privacy op je werk;
  4. het installeren van een adblocker;
  5. én het opvragen van je persoonsgegevens bij de Belastingdienst.

Die laatste maatregel kost best wat moeite. Je moet een brief sturen en vervolgens een correspondentie of gesprek aangaan met de Belastingdienst. Toch vonden wij het de moeite waard dit te proberen, want:

  • De Belastingdienst is uitgegroeid tot de grootste informatiefabriek van de Nederlandse overheid. De dienst heeft enorm veel informatie over alle burgers zonder dat hij daar heel transparant over is. Tijdens onze onderzoeken vielen we van de ene verrassing in de andere. Alles wat ‘fiscaal relevant’ wordt geacht, kan verzameld, opgeslagen en gebruikt worden. En daarbij gaat de fiscus geregeld over de
  • Het is bijzonder informatief om een overzicht te krijgen van wat een organisatie allemaal van je weet. Soms krijg je heel veel - en zie je hoe hongerig een organisatie is. Soms krijg je bijzonder weinig, terwijl je weet dat er meer moet zijn. Dat zegt meteen iets over de dienstverlening van zo’n organisatie.
  • De Belastingdienst wil de komende jaren nog veel verder gaan in het gebruik van persoonsgegevens. Bijvoorbeeld door veel meer op basis van te werken. Op deze manier willen we de fiscus laten weten dat die onze privacy serieus moet meewegen in die plannen.
  • Je geeft een signaal af. Op deze manier laat je zien privacy belangrijk te vinden.

Enkelen van jullie hebben al ervaringen met ons gedeeld, maar we willen graag een completer beeld krijgen van hoe de Belastingdienst met al die verzoeken is omgegaan en wat ze hebben opgeleverd.

Heb je meegedaan? Dan zijn we erg benieuwd naar je ervaringen. Kreeg je nul op het rekest? Of juist een uitnodiging? Wat heb je geleerd van het proces? En, als je je gegevens hebt mogen inzien, wat heb je geleerd over jezelf en de Belastingdienst?

Laat het ons weten en reageer hieronder, of stuur een mail naar maurits of dimitri at decorrespondent punt nl.

Teruglezen: je privacy vergroten in vijf stappen

Stap jij ook vandaag over van WhatsApp naar Signal? #privacyweek Vandaag begint de Privacyweek op De Correspondent. We trappen af met een simpele maar zeer doeltreffende stap: gezamenlijk wisselen we WhatsApp in voor de veel privacyvriendelijkere chatapp Signal. Doe je mee? Lees het verhaal van Maurits hier terug Neem jij vandaag een wachtwoordmanager om je beter te beschermen? #privacyweek Het is dag 3 van onze Privacyweek. Vandaag nemen we een cruciale stap in de bescherming van onze data en digitale levens. We nemen onze wachtwoorden onder handen. Lees het verhaal van Dimitri hier terug Begin vandaag een gesprek over privacy op je werk #privacyweek Je kunt zelf de nodige stappen zetten om je privacy te verbeteren, zoals overstappen van WhatsApp naar Signal, een blocker en een wachtwoordmanager installeren en je gegevens opvragen bij de Belastingdienst. Maar je hebt ook nog invloed als je privacy bespreekt op je werk. Lees het verhaal van Dimitri hier terug Installeer jij vandaag ook een blocker tegen digitale spionnen? #privacyweek Als je websites bezoekt, word je continu bespioneerd door honderden bedrijven. Daarom op dag 2 van de Privacyweek: installeer software die nieuwsgierige bedrijven buiten je computer houdt. Lees het verhaal van Dimitri hier terug Vraag vandaag wat de Belastingdienst allemaal over jou weet #privacyweek De afgelopen dagen hebben we onze communicatie en gegevens beter beschermd en beveiligd. Op dag 4 van de Privacyweek vragen we bij de Belastingdienst op wat die allemaal over ons weet. Doe je mee? Lees het verhaal van Dimitri hier terug