Spring naar inhoud

Met jullie vragen heb ik ex-strijders van de FARC in Colombia geïnterviewd. Een update

Twee weken geleden vroeg ik jullie om vragen in te sturen voor mijn interviews met ex-strijders van de FARC in Colombia. Ik heb nu – met die vragen – een paar interviews voltooid met ex-strijders en gevangenen die vrijheid hebben verkregen via een officieel pardon, een onderdeel van het nieuwe vredesakkoord. Sommige waren al tussen hun vijftiende en achttiende actief voor de guerillabeweging.

Ik had verwacht dat de interviews stijf en formeel zouden zijn, maar in werkelijkheid waren het echte gesprekken waarin ze mij ook vroegen hoe ver ík zou gaan in de naam van vrede.

Wat het meeste indruk op me maakte is dat hun toekomst erg onzeker is, ook al proberen ze via het internet te studeren en zijn ze constant op zoek naar werk. Onlangs hebben ze een training tot mijnenruimer voltooid en zijn ze een stichting gestart die humanitaire mijnenruiming in Colombia ondersteunt.

Ze zijn nu de gevangenis uit, maar voelen zich alsnog beperkt in hun vrijheid door twee dingen: bureaucratie en afwijzing die ze voelen in het dagelijks leven in de stad. De meesten zijn geboren en opgegroeid op het platteland en missen het, omdat het leven daar veel beter was. Niet dat ze terug willen: op dit moment vrezen ze dat het groeiende geweld van paramilitairen hun leven en dat van hun familie in gevaar brengt.

Ondanks de onzekerheid van hun nieuwe bestaan zeggen ze er alles aan te willen doen om vrede te bewerkstelligen.

‘Ik denk persoonlijk dat de maatschappij ons een kans moet geven. Maar wij moeten er niet voor bidden, om bedelen of smeken. Nee. Ik denk namelijk niet dat veel guerillastrijders spijt hebben van hun daden. We zijn wel zelfkritisch over de fouten die we binnen de organisatie hebben gemaakt. We zijn mensen. Misschien zijn er dingen die nooit hadden moeten gebeuren,’ zegt Sandra tegen me.

De komende weken interview ik buiten meer strijders ook verschillende instanties om te leren over de reïntegratie van ex-strijders in het dagelijkse leven.

Hier kun je mijn oproep tot vragen voor de ex-strijders vinden
Journalist, gespecialiseerd in Colombia